Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Directorul Departamentului supraveghere…

ULTIMA ORĂ Directorul Departamentului supraveghere bancară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Constantin Șchendra a fost numit viceguvernator al BNM

sursa: Parlamentul R. Moldova

Directorul Departamentului supraveghere bancară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Constantin Șchendra a fost numit viceguvernator, membru al Comitetului executiv al BNM, pe un termen de 7 ani, la propunerea guvernatorului BNM. O decizie în acest sens a fost luată joi, 4 noiembrie, de Parlament.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu și viceguvernatorul BNM Constantin Șchendra

În noiembrie 2020, Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a propus Parlamentului desemnarea în funcția de viceguvernator a lui Constantin Șchendra.

Constantin Șchendra este director al Departamentului supraveghere bancară din anul 2018, timp în care a participat la reformarea sectorului bancar și a contribuit la instaurarea bunei guvernanțe în băncile licențiate din Republica Moldova. Acesta este absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei și deținător al Certificatului de Calificare al Auditorului Instituțiilor Financiare etc. Astfel, Constantin Șchendra are o vastă experiență în auditarea situațiilor financiare în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) și Standardele Naționale de Contabilitate (SNC), fiind implicat în diverse misiuni de audit, inclusiv în domeniile bancar și financiar”.

În decembrie 2020, Comisia juridică, numiri și imunități a constatat însă că Șchendra nu întrunește condițiile stabilite de legislație pentru numirea în funcție de viceguvernator.

Prim-viceguvernatorul și viceguvernatorii sunt numiți de Parlament la propunerea guvernatorului BNM. Membrii Consiliului de supraveghere și cei ai Comitetului executiv sunt numiți în funcție pe un termen de 7 ani.