Principală  —  IMPORTANTE   —   Transportatorii ar urma să iasă…

Transportatorii ar urma să iasă la un protest împotriva MIDR: „Nu a venit cu instrumente care ar diminua din iminenta creștere a tarifului la serviciile de transport”

protest PMAN

Transportatorii ar urma să iasă la un protest împotriva Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță că a depus un demers în adresa MIDR privind efectuarea calculelor și aprobarea tarifelor pentru serviciile de autogară și serviciile de transport rutier, dar MIDR nu ar fi venit cu o soluție în acest sens.

„Termenul legal pentru examinarea și adoptarea unei decizii asupra demersului transportatorilor a expirat și nu a avut ca finalitate adoptarea unei soluții. În aceste împrejurări protestele transportatorilor devin inevitabile. APOTA comunică că în decursul acestei săptămâni, în urma consultării cu operatorii de transport, va fi anunțată ziua desfășurării primului protest al transportatorilor rutieri contra MIDR”, susține președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa.

Potrivit lui Alexa, după depunerea demersului în adresa ministerului au avut loc trei ședințe de lucru între reprezentanții APOTA și MIDR, una în octombrie, iar alte două în noiembrie.

„APOTA constată că în cadrul acestor întruniri MIDR nu a venit cu nicio soluție și nu a avut capacitatea să prezinte calculele proprii. Regretăm că MIDR încearcă să jongleze cu unele cifre și este preocupat de coruperea unor transportatori care ar „confirma” că mărimea tarifului actual este unul real”, menționează președintele Consiliului APOTA.

Transportatorii susțin că sunt îngrijorați de inacțiunile și acțiunile MIDR „ce favorizează ilegalitățile comise de gruparea Șor-Andronachi-Vîlcu, care stau în spatele gărilor auto și incasează nejustificat zece la sută din incasările obținute de la pasageri”.

MIDR a respins fără nicio justificare necesitatea restituirii accizelor la combustibil pentru transportatori (mecanism ce funcționează în toate statele UE), nu a venit cu instrumente de ordin financiar-fiscal sau administrativ de care dispune, care ar diminua din iminenta creștere a tarifului la serviciile de transport.

Schimbările care au avut loc în structura cheltuielilor serviciului de transport în mod inevitabil vor duce la majorarea tarifului pentru transportarea călătorilor. Călătorii vor trebui să suporte nu doar creșterea tarifului determinată de majorarea prețurilor la combustibil, piese de schimb și lucrări de reparații, necesitatea majorării salariilor și necesitatea procurării altor unități de transport, dar cu regret, asupra călătorilor va cădea și povara jafului comis de gările grupării Șor-Andronachi-Vîlcu, protejate de MIDR și ANTA, costurile schemelor corupționale care se implementează acum de administrația ANTA, care este cea mai coruptă și incompetentă din istoria acestei instituții, scheme care în mod insistent rămân „neobservate” de MIDR”.

Potrivit APOTA, „incapacitatea ministerului de a aplica mecanisme care funcționează în toate statele UE, îndreptate pentru susținerea transporturilor de persoane, de asemenea va fi suportată de călător”.