Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tonetele evacuate din centrul Chișinăului…

Tonetele evacuate din centrul Chișinăului vor fi reinstalate, pe bază de concurs

foto: Constantin Grigoriță

Într-o săptămână, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și scuarul Catedralei Nașterea Domnului din capitală ar trebui să fie „curățate” în totalitate de orice unități comerciale. Până la acest moment au fost evacuate 30 de frigidere, șase gherete și 15 tonete din totalul de 61 de unități comerciale amplasate în zonă. Alte zece unități mobile de comerț urmează a fi evacuate până la 31 octombrie. Este noul termen-limită anunțat de primărie, după ce Dispoziția semnată la 10 octombrie de primarul interimar al Chișinăului, Nistor Grozavu, în care se preciza că agenții economici urmau să facă acest lucru, din cont propriu, în termen de șapte zile, nu a fost respectată.

În cadrul ședinței săptămânale operative a Primăriei Chișinău, pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, a declarat că cele zece unități comerciale vor fi evacutate, dar și că agenților economici li s-a cerut să amenajeze spațiul unde acestea au fost amplasate.

Viceprimarul Nistor Grozavu, care după suspendarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă exercită atribuțiile de primar interimar, a cerut arhitectului-șef al capitalei, Sergiu Borozan, un proiect de amenajare generală în perimetrul parcului, care să includă înlocuirea copacilor uscați, repararea havuzurilor, a elementelor decorative și funcționale.

Grozavu a atenționat funcționarii să nu admită reamplasarea gheretelor evacuate în alte locuri. Acesta susține că reamplasarea va fi examinată doar după ce va fi realizată amenajarea generală a fiecărei grădini publice din oraș. Atunci, susține Grozavu, vor fi organizate concursuri, iar agenții economici ale căror gherete au fost evacuate acum, vor avea prioritate.

Între timp la Primărie au fost depuse mai multe cereri prealabile din partea agenților economici, care susțin că vor merge în judecată. Nistor Grozavu afirmă că au fost formulate și amenințări verbale în acest sens.

Mai multe tonete care comercializau cafea au fost instalate pe mai multe străzi din centrul Capitalei, inclusiv în Scuarul Catedralei și grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în 2015 și 2016. Atunci, Ziarul de Gardă a relatat faptul că Dorin Chirtoacă, pe atunci primar al mun. Chişinău, a semnat dispoziţii „de excepţie” prin care favoriza o firmă a familiei sale. Prin actele semnate de Chirtoacă, firma „Edera Trio” SRL, care avea pe atunci sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului, Lucian Chirtoacă, a amplasat mai multe tonete care comercializează cafea în centrul Chişinăului sub brandul „Coffee Time”. Ancheta a arătat legăturile dintre această firmă și alte companii, gestionate de fratele primarului de Chișinău sau de reprezentanți și simpatizanți ai Partidului Liberal, al cărui prim-vicepreședinte este Dorin Chirtoacă. Ulterior, o parte din tonete au trecut în gestiunea firmei „Unicafe” SRL, care de asemenea avea mai multe legături cu reprezentanți ai PL.

Frații Dorin și Lucian Chirtoacă au respins informațiile furnizate de Ziarul de Gardă.

La 22 iunie 2017, Centrul Național Anticorupție a trimis o solicitare adresată Primăriei mun. Chișinău prin care solicita să-i fie prezentate mai multe documente, inclusiv cele legate de activitatea tonetelor „Coffee Time”.