Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Talmaci explică de ce ședințele…

Talmaci explică de ce ședințele serviciilor Primăriei Chișinău au loc la ora 14:00: „Sunt briefinguri de presă”

Deși a fost reluată tradiția de a organiza ședințele operative ale serviciilor Primăriei municipiului Chișinău în fiecare zi de luni, acestea nu mai au loc la ora 08:30, ci la ora 14:00. Primarul interimar al capitalei, Adrian Talmaci, susține că adevăratele ședințe operative nu sunt desfășurate în prezența jurnaliștilor, acestea fiind, de fapt, „briefinguri de presă”.

Potrivit edilului interimar, schimbarea orei a fost convenită cu șefii de subdiviziuni și a fost decisă astfel încât responsabilii să reușească să se informeze.

„Când am preluat conducerea Primăriei, au fost depistate mai multe probleme, care trebuiau examinate detaliat de către specialiști, erau chestiuni care trebuiau să fie discutate fără presă. Ședințele operative sunt mai mult briefinguri pentru presă, noi informăm presa despre ce am făcut și răspundem la întrebări, dar acestea nu sunt ședințe la care conducătorii instituțiilor participă interactiv, pentru că problemele abordate trebuie să fie discutate multilateral, nu să fie un monolog. (…) Erau multe probleme care trebuiau să fie hotărâte cu ușile închise”, a declarat acesta pentru ZdG.

Talmaci menționează că ședințe sunt desfășurate în fiecare zi, responsabilii se întâlnesc cu agenți economici, cetățeni, iar acum a fost stabilit un plan de acțiuni „pentru fiecare situație de criză și putem să fim mai deschiși și presa să participe la ședințe”.

„Ora nu e atât de importantă, noi am convenit cu mai mulți conducători de subdiviziuni, care au spus că ar fi mai bine ca ei să vină la serviciu, unde le vor raporta ce s-a întâmplat în weekend, să vină, să se documenteze, iar la ora 14:00 poate să raporteze liniștit. De fapt, în adevăratul sens al cuvântului, acestea nu sunt ședințe operative, ci informative. Asta-i tradiția noastră moldovenească, nicăieri în lume nu există ca presa să participe la ședințele operative. Fiecare șef de subdiviziune face câte trei ședințe operative pe zi. Pe timpul lui Urecheanu a fost această idee: să vadă lumea ce facem”, a conchis Talmaci.

Adrian Talmaci a fost numit în funcția de primar general interimar al municipiului Chișinău la 8 iulie. Prima ședință publică a serviciilor Primăriei Chișinău a fost organizată abia la 29 iulie, după mai multe solicitări în acest sens din partea societății civile.

Foto: tv8.md