Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu IPP: Aproape 49% dintre…

Studiu IPP: Aproape 49% dintre moldoveni și-ar dori ca odraslele lor să învețe în străinătate

Deși majoritatea părinților au o părere destul de bună și foarte bună despre învățământul și școlile din Republica Moldova, circa 67% dintre ei consideră că, pentru a lua note bune, un copil are nevoie de meditații, iar aproape 49% dintre respondenți ar dori ca odraslele lor să studieze în străinătate. Datele au fost prezentate în studiul Institutului de Politici Publice (IPP) „Participarea părinților și a reprezentanților comunităților în guvernarea învățământului general”.

Totodată, aproape jumătate dintre părinți consideră că elevii de astăzi sunt mai slab pregătiți decât cei din trecut, iar fiecare al treilea părinte ar dori o altă școală – mai bună – pentru copilul său.

În același timp, conform studiului, circa 61% dintre părinți speră la studii superioare pentru copiii lor, în timp ce aproape 34% susțin că diplomele de astăzi nu mai au valoare.

De asemenea, circa 23% consideră că învățământul privat este mai bun decât cel de stat.

„Opiniile critice față de relevanța educației se atestă mai des în rândul respondenților vorbitori de limbă română și al celor care locuiesc la sate”, constată IPP.

Referitor la curriculumul școlar, circa 43% dintre respondenți au afirmat că este „prea încărcat”, iar aproape 61% consideră că „pune prea mult accentul pe informare și mai puțin pe formarea și dezvoltarea competențelor. În același timp, circa 68% dintre părinți consideră că acesta nu include lucruri care ar trebui învățate la școală.

Sursa: IPP

Sondajul în rândul părinților a fost efectuat pe un eșantion de 516 respondenți, marja de eroare fiind de ± 4,3%. Datele au fost colectate în perioada 15-27 iunie curent.