STOP FALS! În caz de dezordini, trupele române vor intra în Moldova?

În buletinul de știri din seara zilei de duminică, 24 ianuarie 2016, postul de televiziune Pervîi kanal din Federaţia Rusă a inserat un reportaj de la protestele din Chișinău.

cd0e929f-6424-421e-add4-d9e8f7f8a8c0La minutul 0.43, prezentatoarea spune: „Toate partidele de opoziție insistă că protestul este pașnic, în Europa deja ne-am integrat, de aceea putem insista numai pe una: ca autoritățile noastre să mediteze și să salveze țara, în caz contrar, potrivit unor documente adoptate în urma cu câțiva ani, în caz de dezordini, în Moldova vor fi introduse armata română și administrația românească și asta va fi sfârșitul independenței Moldovei pentru totdeauna”.

Portalul Terra.md a preluat acest reportaj și a anunțat că postul de televiziune Prime, care retransmite Pervîi kanal în Moldova și aparține prim-vicepreședintelui Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a cenzurat această ediție a buletinului de știri. Informația publicată de Terra.md, împreună cu reportajul de la Pervîi kanal, au fost preluate ulterior de portalul Nbm.md şi alte site-uri. O informație similară a fost difuzată de Tiras.ru, care a anunțat luni, 25 ianuarie 2016, că „România e gata în orice moment să introducă carabinierii săi în Moldova. Pentru aceasta, așteaptă doar un pretext convenabil(…) Conform unor acorduri interguvernamentale, România are dreptul să intre cu structurile sale de forță în Moldova pentru menținerea «ordinii constituționale»”.

Pervîi kanal și Tiras.ru nu oferă mai multe detalii despre documentele semnate, care ar permite o eventuală „intrare a trupelor române în Moldova”.

d9eedf32-0da4-4137-b005-432f75bb07a5Doi foști miniștri ai apărării, Vitalie Marinuța și Viorel Cibotaru, au declarat pentru Asociația Presei Independente (API) că nu există acorduri cu asemenea conținut semnate între guvernele Republicii Moldova și României. „Este un fals. Noi avem un acord nou de cooperare în domeniul militar, din 2012, însă el nu prevede astfel de acțiuni. În acel acord au fost trasate doar aspectele de cooperare militară: planificarea apărării, resursele umane, medicina militară, informații militare și operațiuni de menținere a păcii”, a spus Vitalie Marinuța. „Nu exista astfel de documente, este o speculație ieftină, o interpretare perversă a conținutului parteneriatelor noastre de securitate și apărare cu NATO, SUA sau România, care nu ies dintr-un cadru-standard clasic pentru acest fel de acorduri”, a menționat, la rândul său, Viorel Cibotaru.

În 2012 guvernele de la Chișinău și București au încheiat două acorduri în domeniu: unul de cooperare în domeniul militar (în vigoare din 2013) și altul privind cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor. Primul document, la care s-a referit și ex-ministrul Marinuța, a fost contestat la Curtea Constituțională de foștii comuniști Artur Reșetnicov și Igor Vremea, dar sesizarea a fost respinsă de Curte. Conform hotărârii Curții Constituționale, acordul „stabileşte cadrul legal necesar cooperării în domeniul militar, cuprinde de asemenea prevederi referitoare la domeniile şi formele de cooperare, instituirea Comisiei militare mixte, organizarea şi desfăşurarea exerciţiilor şi antrenamentelor comune, protecţia informaţiilor, aspecte financiare şi statutul juridic al personalului. La fel, prevede consultări, vizite şi întâlniri cu caracter ştiinţific şi schimb de ofiţeri şi este încheiat pe o perioadă de timp nedeterminată”.

În vara anului 2013, când Parlamentul a ratificat cele două acorduri, unele portaluri rusești au speculat, afirmând că „trupele românești pot intra în Moldova, iar Transnistria e ameninţată”. Era invocat atât acordul de cooperare în domeniul militar, cât și acordul de sprijin reciproc în cazul producerii unor dezastre. Însă, în interpretarea jurnaliștilor ruși, „dezastrele” au devenit „dezordini în masă”, iar acordurile ar prevedea că „jandarmii români vor suprima orice protest împotriva unirii celor două ţări la Chişinău, Bălţi sau în Găgăuzia”, ceea ce nu corespunde adevărului.

„E tot mai clar că se încearcă a induce o isterie anti-România, iar Moscova ridică din deget, spunând Bucureștiului să se țină deoparte, nu cumva să intervină în vreun fel în criza de la Chișinău”, crede Armand Goșu, expert român pentru spațiul post-sovietic.

Autor: Valentina Basiul

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA. Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI), cu suportul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. tarasov ion

  Aceasta informatie este tot asa de mincinoasa ca si cea care anunta cu cateva luni in urma privind formarea de o noua unitate de militari ukrainieni la Cernauti pentru a lupta impotriva Romaniei,care vrea Bukovina de Nord si Herta inapoi,asa cum a procedat Rusia cu Crimeea(adaug eu,dupa gandirea moskovita),iar acum ,acelasi post rusesc anunta ca vin ”carabinierii” romani in Rep,Moldova si rusii din Transnistria sunt in pericol,Eu nu am auzit de trupe de carabinieri in Ronmania,avem noi si cu italienii,iar teoria cu atacarea rusilor de la noi de Romania este asemanatore cu atacul ukrainienilor in Lugansk si Donetk,sau mai nou Odessa,pt,ca mercenarii rusi sa intervina,Diferenta veste ca Romania nu ataca pe nimeni,ea fiind membru NATO,care este organizatie politico -militara defensiva,care prin punctul 5 se apara daca este atacata si ii apara pe ceilalti membri daca sunt atacati,,evident fiid aparata de parteneri,,,Sau poate elicopterele rosii romanesti ale SMURD ne ataca pt,ca ne transporta fara plata bolnavii la solicitarea medicilor nostri ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 2. Simion

  Jihadistii de media promovati prin Latrina Prime a lu’boss’Ulinici arunca coctailuri de closet in ventilatoare. Pedeapsa este una: Parnaia cea de toate zilele!

 3. AndreW

  probabil că rușii s-au referit la faptul că românia poate intra în rep. moldova numai cu pompierii sau cu smurdu’.

  • Anatolie Mereuta

   SMURD este facut cu pompierii si la noi si in Romania,dar pompierii intervin la foc si alte dezastre,nu lupte si avem acord cu Romania in acest sens,dar pomperii sunt militari,dar nu sunt inarmati decat cu tulumbele cu apa sau spuma,atat,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *