Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Salarii mai mari pentru…

SONDAJ Salarii mai mari pentru deputații și alți oficiali de rang înalt de la 1 ianuarie 2022. Cine împarte, parte-și face?

Deputații și alți oficiali de rang înalt vor primi salarii mai mari de la 1 ianuarie 2022. Majorările sunt prevăzute în Legea bugetului pentru anul 2022, votată în Parlament. Deputații vor primi lunar cu 1400 de lei mai mult, șefa statului – cu 1500, iar lefurile magistraților Curții Constituționale (CCM) au fost dublate – de la circa 40 de mii la 82 de mii de lei lunar, fapt care a scandalizat societatea. Patru zile mai târziu, președinta Maia Sandu a remis Legea Parlamentului, pe motiv că a fost adoptată fără avizul pozitiv al Guvernului. Se va resemna oare Parlamentul ori cine împarte, parte-și face?

Lilia Carasciuc, Transparency Internațional

Îmi amintesc, involuntar, un banc din trecutul sovietic, când un lider URSS rostește de la tribună: „Tovarăși, în cincinalul viitor noi vom trăi încă mai bine!”, iar de la parter se aude o voce nesigură: „reprezintă … Dar noi?” Orice echipă, inclusiv cea de la guvernare, trebuie motivată și încurajată pentru un lucru asiduu. Dar mai întâi, guvernarea trebuie să convingă societatea de existența unor merite în realizarea exercițiului de guvernare. Nouă ni s-a promis combaterea corupției și reforma justiției, dar până în prezent nu există nicio strategie în acest sens. Doi: prețurile la bunuri și servicii cresc nestingherit, iar intențiile de a ridica salariile în sectorul public sunt, mai degrabă, o încercare de a menține, cu greu, capacitatea de cumpărare. Reformele trebuie implementate, nu declarate. Trebuie asigurată transparența luării deciziilor, să se vină cu politici, fie și dure, nepopulare, dar explicate societății, inclusiv provocările cu care se confruntă țara și modul de a le face față. Toate acestea le poate face numai o guvernare care trăiește după principiul „cu poporul și la bine, și la greu”.

Ion Dron, Asociația „Justiție și Dreptate”

Aceste majorări exagerate de salarii, în condiții de criză generală, reprezintă o lipsă de bun simț. Reacția promptă a cetățenilor la acest abuz și faptul că Maia Sandu a reîntors Parlamentului Legea salarizării este o demonstrare a puterii pe care o pot avea societățile atunci când sunt organizate. E important să ne implicăm. Ce va urma? Președintele a remis Parlamentului spre reexaminare Legea salarizării, invocând lipsa avizului favorabil din partea guvernului. În cazul în care guvernul va da aviz pozitiv, Legea va trece. Nu cred că guvernul se va opune. Dacă însă va exista o presiune în culise – dar eu știu că de luni s-au pornit tot felul de discuții și aranjamente ca să treacă această majorare de salarii. Lucrurile, practic, sunt aranjate.

Anatol Caraman, Asociația „Tiras-Tighina”

Decizia asta cu salariile e o greșeală politică catastrofală pentru partidul PAS, care nu va trece fără urmări. Și deja le are. În societate lumea e foarte revoltată și își regretă votul pentru PAS. Au promis vremuri bune și… A fost o decizie absolut negândită. Cum să dai judecătorilor, în sărăcia noastră, salarii europene? 40 de mii de lei în R. Moldova este un salariu astronomic. Doamna Sandu a întors legea în Parlament, de parcă nu ar fi știut de ea până a fi votată? A întors-o pentru că lumea face gălăgie… Să declari că trebuie să dai judecătorilor salarii mari ca ei să nu fure sau să se lase cumpărați, păi ăștia-s judecători? Cu ei vrea Maia Sandu să scape R. Moldova de corupție și hoție?

Sergiu Coropceanu, antreprenor

Cei de la PAS fie au luat niște decizii negândite, fie cineva le scrie niște scenarii. Cum poți declara public că majorările de salarii se fac judecătorilor ca ei să nu se lase ispitiți, provocați, cumpărați… Cu salarii de circa 40 de mii, iar dacă mai ținem cont că jumătate dintre judecătorii CCM mai sunt și pensionari, cu o pensie de peste 20 de mii de lei lunar, atunci chiar mi se pare o chestie ieșită din comun. Judecătorii, ca și deputații, au statut public, ei când vin în funcție nu vin să facă bani, vin să-și facă meseria, așa ca și doctorii, ca și profesorii etc. Iar dacă vorbim de majorări de salarii, cred că la etapa inițială trebuie să aducem pensia și salariul minim, cel puțin, la minimul de existență. Doi: majorările trebuie pornite de la medicină și educație, pentru că o societate necărturară și nesănătoasă nu costă nimic, după care să ajungem și la justiție. Returnarea Legii în Parlament nu va schimba esențial lucrurile. Vor fi făcute careva modificări mici, Guvernul va da aviz pozitiv și Legea va rămâne în vigoare. Cum va reacționa societatea urmează să vedem.