SONDAJ/ Ce țări ajută cel mai mult R. Moldova, în opinia cetățenilor

Pentru a stabiliza situația în țară, Republica Moldova ar trebui să fie în relații bune atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Uniunea Euro asiatică. De această părere sunt circa 40% din respondenții unui sondaj realizat de CBS-AXA la comanda IDIS Viitorul.

În același timp, peste 33% dintre persoanele chestionate consideră că R. Moldova ar trebuie să meargă spre direcția UE, iar 12% – spre Uniunea Euro asiatică.

Întrebați care sunt țările ce ajută cel mai mult R. Moldova, peste jumătate din participanții la sondaj au optat pentru țările din UE. La coada clasamentului s-au poziționat Canada, Japonia și Polonia.

Un sfert dintre respondenți (25,4%) sunt convinși că Uniunea Europeană va ajuta cel mai mult R. Moldova în cazul în care țara noastră va fi supusă unui pericol. De cealaltă parte, 22,2% consideră că Rusia ne va sări în ajutor, iar 12,5% au optat pentru România.

Cei mai mulți participanți la sondaj consideră că R. Moldova ar trebui să mențină parteneriate strategice cu UE. În același timp, circa 21,4% dintre respondenți susțin că sunt dezamăgiți de relațiile R. Moldova cu Rusia.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 042 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Datele au fost culese în perioada 20 iunie – 9 iulie, iar sondajul are o marjă de eroare de +/- 2.8%.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *