Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Societatea civilă, împotriva sistemului de…

Societatea civilă, împotriva sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi

Foto: botosani.ro

Mai multe organizații ale societății civile au lansat miercuri, 27 martie, un apel public prin care solicită autorităților retragerea propunerilor privind introducerea sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi din inițiativa de modificare a Codului Educației.

Centrului Național de Prevenție a Abuzului față de Copii (CNPAC) și alte 18 organizații ale societății civile consideră că inițiativa legislativă votată de Parlament în prima lectură la 14 martie curent, dar și procesul de elaborare „prezintă multiple carențe”.

În apelul public, organizațiile expun un șir de argumente:

  • Inițiativele legislative trebuie să fie bazate pe evidențe;
  • Școlile au un rol important în protejarea copiilor de orice formă de violență.Protecția copiilor nu poate fi realizată prin pedeapsă;
  • Exercitarea puterii coercitive de către profesor conduce doar la schimbări formale și temporare;
  • Sistemele de sancțiuni și recompense ale elevilor contribuie la un șir de efecte secundare nedorite;
  • Sancțiunile disciplinare în școli contravin standardelor internaționale privind drepturile copilului.

Prin urmare, semnatarii apelului solicită autorităților „să demonstreze o abordare strategică față de contracararea fenomenului violenței în școli, precum și să consulte elevii la elaborarea politicilor publice ce îi vizează” și să prezinte „un plan complex” a fenomenului, care să cuprindă analize cu date reprezentative pentru toată țara, analiza metodelor eficiente și a costurilor.

Asociațiile propun Ministerului Educației și Cercetării (MEC) să piloteze sistemul disciplinar identificat ca cea mai bună practică în cadrul proiectului național de creare a rețelei de „școli-model”.

Contactați de ZdG, reprezentanții MEC au promis că vor reveni cu o reacție.

APEL PUBLIC Retragerea Init… by Ziarul de Gardă

Anterior, ministrului Educației, Dan Perciun, a declarat că elevii care sunt la liceu și comit o abatere foarte gravă, cum ar fi violență în raport cu ceilalți colegi sau profesori, vor răspunde în fața legii.

Instituțiile de învățământ trebuie să fie un spațiu sigur pentru cadrele didactice și pentru elevi, unde violența, bullyingul nu-și au locul, iar asemenea lucruri nu pot fi tolerate. Pentru încălcări disciplinare mai ușoare, putem vorbi despre îndepărtarea temporară de la ore sau suspendarea până la 15 zile pe an, dar nu mai mult de cinci zile în urma unui singur incident”, a declarat Dan Perciun.

Proiectul mai prevede că elevii care vor fi exmatriculați pentru o abatere gravă riscă să nu mai poată fi încadrați în nicio altă instituție de învățământ. Cu toate aceste, sancțiuni vor putea fi contestate de către elevi și părinți.