Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Socialiștii și comuniștii anunță că…

Socialiștii și comuniștii anunță că vor contesta la CC amendamentul PAS care prevede majorarea salariilor pentru judecătorii CC: „Amendamentul este un fel de mită legalizată și notă de plată”

Captură video privesc.eu

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a anunțat joi în cadrul unui briefing că va contesta la Curtea Constituțională (CC) amendamentul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar- fiscale care prevede majorarea salariilor pentru judecătorii Înaltei Curții.

Grigore Novac, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susține că prin acest amendament „partidul de la guvernare a răsplătit loialitatea Curții Constituționale”.

În zilele următoare vom sesiza Curtea Constituțională (CC) în ceea ce ține de amendamentul dat. Vom cere CC să constate acțiunile și caracterul ilegal al majorității parlamentare. Pentru noi este important să vedem cum vor acționa judecătorii CC – vor apăra Constituția ori își vor apăra salariile? Ceea ce a fost în Parlament și amendamentul lui Stamate este un fel de mită legalizată și notă de plată achitată judecătorilor CC care și-au dovedit loialitatea față de actualul regim”, a declarat deputatul BCS Grigore Novac.

Începând cu anul 2022, Judecătorii Curții Constituționale (CC) vor primi un salariu net de circa 60 de mii de lei, față de 25,5 mii de lei, cât primesc acum. Majorarea salariilor magistraților a fost posibilă după ce în ședința Parlamentului din 6 decembrie curent, deputații au votat două amendamente, unul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală) și unul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. 

Amendamentele au fost propuse de trei deputați de la Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședinta fracțiunii, Veronica Roșca și președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate. 

În prezent, în R. Moldova un judecător constituțional are un salariu brut de circa 32 de mii de lei pe lună, ridicând, net, circa 25,5 mii de lei în fiecare lună.  

Reacții după ce s-a decis ca judecătorii Curții Constituționale să primească, începând cu anul 2022, un salariu net de circa 60 de mii de lei lunar