Principală  —  IMPORTANTE   —   Soarta urbanistică a mun. Chișinău…

Soarta urbanistică a mun. Chișinău va fi decisă de o asociație din București condusă de un tenor și teolog fără studii în arhitectură

Foto: libertatea.ro

Consiliul Municipal Chișinău (CMC), la propunerea primarului general Ion Ceban, a votat proiectul privind acceptarea unei donații de circa 10 milioane de lei din partea Asociației Obștești din București, „Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă” (ACCDD), care este dispusă să elaboreze, cu titlu gratuit, Planul Urbanistic General (PUG), precum și Strategia de dezvoltare a mun. Chișinău. Deși pare o intenție bună din partea asociației din România, această ofertă a stârnit nedumerirea unor consilieri. Întrebări apar și în contextul în care această asociație elaborează gratuit și planurile urbanistice zonale a mai multor sectoare din București, fapt privit cu suspiciune de români, care consideră că această inițiativă vine să satisfacă anumite interese ale președintelui acestei asociații.

Proiectul a fost propus de primarul general, Ion Ceban, iar PUG – ul urmează a fi elaborat în termen de 1,5 ani. Valoarea estimativă a donației este de 500 mii Euro, echivalentul a cca 10 milioane de lei.

Documentul votat de aleșii locali conține mai multe amendamente propuse de reprezentanții fracțiunilor din CMC, iar contractul va fi semnat după avizul comisiilor de specialitate. 

Astfel, pentru elaborarea PUG și a Strategiei de dezvoltarea a municipiului Chișinău va fi creat un consorțiu internațional și un grup de supraveghere. Totodată, în procesul de elaborare a documentelor strategice menționate vor fi antrenați specialiști din Republica Moldova, România, dar și din alte țări.

„Noi, potrivit condiţiilor contractuale, nu avem nici o obligaţiune, ar fi fost regretabil dacă nu am fi folosit această oportunitate în situația în care știm foarte bine situația la acest capitol”, a menționat primarul Ion Ceban după votarea proiectului.

Foto: Facebook/Iv Ceban

Președintele ACCDD, teolog și tenor, nerecunoscut de Ordinul Arhitecților din București

Planul urbanistic general al municipiului Chișinău va fi elaborat de asociația ACCDD, condusă de Virgil Profeanu, care a pus mână și pe mai multe planuri urbanistice zonale din București, pe care și-a propus să le elaboreze gratuit. Intenția acestuia nu a fost însă privită cu ochi buni de unii români, care l-au acuzat pe Profeanu că vine să îi avantajeze pe marii dezvoltatori.

Potrivit Libertatea.ro Virgil Profeanu este teolog și tenor, acționar al firmei Vego, care capătă planuri urbanistice pe bază rulantă. Virgil Profeanu susține că a devenit prim-solist al Operei fără să aibă Conservatorul. La fel, lucrează în proiecte de urbanism și arhitectură, fără să aibă facultatea de specialitate. Ordinul Arhitecților din București nu îl recunoaște pe Virgil Profeanu drept arhitect. El nu are studii universitare, ci face direct un doctorat. 

Unul dintre membrii Ordinului a declarat pentru Liberatatea, sub protecția anonimatului, că breasla este revoltată de ușurința lui Virgil Profeanu și a altora de a intra în această meserie vocațională, fără să aibă studii temeinice.

Așa arată pagina oficială a lui Virgil Profeanu, care se prezintă ca student, negociator, designer, manager de proiecte, scriitor, business man, cântăreț și ființă umană:

Foto: virgilprofeanu.ro

Întrebat în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău dacă a verificat proveniența banilor și CV-ul asociației care va elabora PUG-ul, Ion Ceban a dat asigurări că Primăria „nu se obligă cu nimic”.

„Da, noi am avut discuții și cu responsabilii de la Primăria București. Am consultat și mediul de experți din România. În această privință, reiterez, nu ne obligă nimic. Vrem acceptăm, vrem nu acceptăm”, a spus primarul mun. Chișinău.

Consilierul municipal Sergiu Tofilat a declarat că există lucruri controversate despre asociația respectivă și președintele acesteia, întrebându-l pe Ion Ceban care e interesul acestora să realizeze PUG-ul gratuit.

În răspuns, Ion Ceban a declarat că acesta este și motivul pentru care a propus crearea unui consorțiu internațional: „Chiar dacă există unele reticențe, le putem exclude pe parcurs”.

Profeanu, acuzat că reprezintă interesele marilor dezvoltatori

Locuitorii sectorului 1 dn București s-au plâns că modificările făcute de firma lui Profeanu îi avantajează pe marii dezvoltatori, unii dintre ei chiar clienți ai firmei Vego și ai altor trei companii care lucrează cu Profeanu, scrie Liberatatea.

„Toate PUZ-urile făcute de Vego sunt de o calitate îndoielnică. Cea mai mare problemă e faptul că acest PUZ nu e inițiat și plătit de administrația locală, așa cum zice legea. În acest caz e o asociație privată și firma e a aceluiași proprietar. Până acum nu a fost prezentată o temă, motivațiile pentru care o zonă se densifică. Nimic nu e făcut bine, sunt câteva cuvinte, nu există o temă de proiectare”, a declarat pentru Libertatea și arhitectul Mihai Munteanu din România.

Aceste aspecte au trezit și nedumerirea fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care a declarat că aprobarea proiectului este o infracțiune.

„Toată presa din România scrie că acest SRL lucrează mână în mână cu fel de fel de dezvoltatori imobiliar și lucrează în interesul lor pentru a construi fel de fel de imobile ala une au ei interes. Asta se numește corupție, stimați colegi și dacă acest proiect va fi aprobal, Partidul Liberal și Mișcarea Unirea va sesiza Procuratura”, a spus Chirtoacă.

În apărarea sea, Virgil Profeanu a declarat anterior că pretinsul conflict de interese care se creează „este o pură speculație lansată în spațiul public, fără argumente concrete, doar pentru a discredita un demers de bună-credință”.