Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Situația privind nivelul de poluare…

Situația privind nivelul de poluare a aerului s-a „îmbunătățit semnificativ” în capitală, dar „nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp”, anunță Agenția de Mediu

imagine simbol

Agenția de Mediu anunță miercuri, 4 ianuarie, că situația privind nivelul de poluare a aerului s-a „îmbunătățit semnificativ”. Potrivit instituției, în ultimele 24 de ore, factorii meteorologici au contribuit la dispersia poluanților din aer, cauza principală fiind lipsa stratului de reținere, variația maselor de aer și vântul din nord-vest moderat.

„Valorile înregistrate ale poluanților (dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon) monitorizați la stația automată de tip trafic s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10) care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ), înregistrând la data de 3 ianuarie 2023 valoarea medie zilnică de 66,09 µg/mᶾ (1,3 ori depăşire), însă, începând cu primele ore ale zilei de 4 ianuarie 2022 valorile înregistrate sunt în limitele normei admisibile. Pentru NO2, la fel, în data de 3 ianuarie şi în dimineaţa zilei de 4 ianuarie, s-au înregistrat depăşiri nesemnificative”, potrivit unui comunicat publicatde Agenția de Mediu.

Conform prognozei calității aerului atmosferic, reprezentanții Agenției menționează că, în intervalul 4-5 ianuarie, influența fronturilor atmosferice, alternarea maselor de aer, izolat ploile slabe și vântul din sud-vest îndeosebi moderat vor contribui la dispersia poluanților în aer.

Totuși, „nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp”, subliniază instituția responsabilă de monitorizarea sistematică la nivel național a calității aerului atmosferic.

Totodată, Agenția de Mediu informează că valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare – 0,25 μSv/h). Conform datelor colectate de la punctele de măsurare în regim manual și stațiile automate de pe teritoriul R. Moldova, valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în data de 3 și în dimineața de 4 ianuarie se situează în intervalul 0,09-0,14 μSv/h.

După ce mai mulți oameni s-au arătat îngrijorați pe rețelele de socializare față de nivelul ridicat de poluare a aerului din municipiul Chișinău, Ziarul de Gardă a solicitat explicații marți, 4 ianuarie, de la autorități în legătură cu situația dată.

Reprezentanții Agenției de Mediu au afirmat că nivelul de poluare a aerului în capitală s-au menținut la un nivel „destul de ridicat” din cauza condițiilor meteorologice și a traficului rutier intens din ultimele zile, însă nu au exclus că o posibilă cauză ar putea fi și arderea păcurii de către S.A. „Termoelectrica”.

De cealaltă parte, reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica” au spus că „întreprind toate acţiunile de ordin tehnico-organizatoric și asigură îndeplinirea condiţiilor şi reglementărilor autorizaţiilor de emisie, luând măsuri în scopul reducerii emisiilor de poluanţi îndeseobi în perioada condițiilor meteorologice nefavorabile (…)”.