Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „De unde vine poluarea?”. Agenția…

„De unde vine poluarea?”. Agenția de Mediu oferă detalii privind aerul poluat din capitală și îndeamnă cetățenii „să nu rămână indiferenți și doar să critice în permanență autoritățile de mediu”

Imagine simbol

Agenția de Mediu – instituția responsabilă de monitorizarea sistematică la nivel național a calității aerului atmosferic, informează că valorile înregistrate ale poluanților (dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon), monitorizați la stația automată de tip trafic, s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10), care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ ), înregistrând în perioada 30 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023 o valoarea medie zilnică cuprinsă între 100,3 µg/mᶾ –140,68 µg/mᶾ.

Totodată, Agenția anunță că, conform prognozei calităţii aerului atmosferic în intervalul 3-4 ianuarie 2023, influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, vor contribui la acumularea poluanților în aer.

„Pe parcursul zilei de 4 ianuarie influența frontului atmosferic și variația maselor de aer (advecția aerului rece), pot crea premise pentru micșorarea concentrațiilor noxelor”, notează reprezentanții Agenției de Mediu într-un comunicat.

Totuși, „cu toate că în aceste zile a fost înregistrat un grad înalt de poluare”, autoritățile „îndeamnă cetățenii la calm”.

„Este o situaţie doar îngrijorătoare, nu alarmantă, este şi firesc să avem o calitate a aerului mai joasă în capitala ţării, unde practic este concentrată o parte semnificativă a populaţiei, asta doar trebuie să sensibilizeze atât autorităţile statului cât şi fiecare locuitor în parte în depunerea eforturilor comune orientate în reducerea emisiilor, cu scopul protejării în continuare a sănătății umane și a mediului înconjurător”, se mai spune în comunicat.

În plus, reprezentanții Agenției „îndeamnă fiecare cetățean și locuitor în parte al capitalei să depunem eforturi comune și să identificăm acțiuni și soluții clare de reducere a emisiilor și poluanților în aerul atmosferic și de a nu ramâne indiferenți și doar a critica în permanență autoritățile de mediu în această perioadă dificilă pentru noi toți”.

Potrivit autorităților din domeniul mediului, printre principalii factori „care au contribuit semnificativ” la acumularea şi menţinerea particulelor în suspensie cu diametrul de 10 micrometri (PM10) şi mai mic în atmosferă sunt: vremea caldă, vântul slab, lipsa mişcării maselor de aer în direcţie atât verticală cât şi orizontală, precum şi prezenţa straturilor de reţinere, în special al ceţii dense.

De asemenea, Agenției de Mediu subliniază că transportul rutier rămâne principala sursă de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. Potrivit comunicatului, vehiculele cu motor cu ardere internă, poluează „semnificativ” aerul, eliberând următoarele substanțe: dioxidul de carbon (CO2), care este cunoscut drept una dintre cauzele efectului de seră, gaz cu proprietăți de toxicitate; particule în suspensie (PM10 și PM2.5) – o treime din acestea au ca origine traficul rutier; compuși organici volatili, eliberați prin evaporare și prin gazele de eșapament.

„O altă sursă de poluare sunt combustibilii fosili, utilizați la încălzirea locuinţelor, iar în contextul crizei energetice şi a gazelor, populaţia apelează la diferite surse de combustibil alternativ precum păcura, cauciucurile, plasticul și chiar uleiurile uzate. În cazul atestării vântului foarte slab şi prezenţa straturilor de reţinere, acestea contribuie la menţinerea fumului încărcat cu noxe în stratul inferior al atmosferei, astfel aerul poluat provocând deficienţe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar”, notează Agenția de Mediu.

O altă sursă ce contribuie la poluarea atmosferei este activitatea industrială. În acest sens, Agenția de Mediu menționează că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt poluatori, sunt obligați să se conformeze la un regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf.

Ce trebuie să facă agenții economici din R. Moldova pentru a preveni poluarea aerului

Domeniul aerului atmosferic în R. Moldova este reglementat prin legea 1422 din 17-12-1997, care are drept scop păstrarea purităţii şi ameliorarea calităţii aerului atmosferic, prevenirea și reducerea efectelor nocive ale factorilor fizici, chimici, biologici, radioactivi și de altă natură asupra atmosferei, cu consecinţe nefaste pentru populație și/sau mediul înconjurător.

În contextul acestei legi persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de producţie generatoare de emisii poluante în aerul atmosferic sunt obligate să întreprindă acţiuni de ordin economico-organizatoric, tehnic şi de altă natură pentru a asigura îndeplinirea condiţiilor şi reglementărilor autorizaţiilor de emisie, să respecte normele de protecţie a aerului şi să ia măsuri în scopul reducerii emisiilor de poluanţi.

Recomandările autorităților

Reprezentații Agenției de Mediu îndeamnă cetățenii „să se implice activ în lupta împotriva poluării aerului, pentru a putea beneficia de un aer mai curat și mai sănătos”.

Astfel, Agenția a venit cu o serie de recomandări prin care „ne putem proteja de efectele nocive ale poluării”:

„• Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de facebook, pentru a ști când aerul este nesănătos.

• Trecerea în regim de urgență a agenților economici la un nou regim de lucru, ținând cont de condițiile meteorologice nefavorabile mai puțin specifice pentru perioada data a anului.

• De a interzice agenților economici să folosească pentru încălzire anvelope, uleiuri uzate și deșeuri din plastic, care contribuie semnificativ la poluarea aerului atmosferic în zonele și urbele aglomerate.

• Implicarea Primăriei mun. Chișinău și a Poliției auto în vederea fluidizării traficului și identificarea măsurilor pentru reducerea riscurilor de poluare.

• Atunci când nivelul de poluare este ridicat, Agenția de Mediu recomandă scurtarea plimbărilor și a efortului fizic depus în exterior de către cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrânii, aerisirea locuinţelor să se facă doar în orele dimineţii.

• Evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.

• Folosiți mai puțină energie electrică acasă. Prin reducerea consumului de energie, puteți contribui la îmbunătățirea calității aerului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

• Folosiți cât mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos”, potrivit comunicatului.


După ce în ultimele zile, mai mulți oameni s-au arătat îngrijorați pe rețelele de socializare față de nivelul ridicat de poluare a aerului din municipiul Chișinău, Ziarul de Gardă a solicitat explicații de la autorități în legătură cu situația dată. Reprezentanții Agenției de Mediu susțin că nivelul de poluare a aerului în capitală continuă să se mențină la un nivel destul de ridicat din cauza condițiilor meteorologice și a traficului rutier intens din ultimele zile, însă nu exclud că o posibilă cauză ar putea fi și arderea păcurii de către S.A. „Termoelectrica”.

De cealaltă parte, reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica” susțin că „întreprind toate acţiunile de ordin tehnico-organizatoric și asigură îndeplinirea condiţiilor şi reglementărilor autorizaţiilor de emisie, luând măsuri în scopul reducerii emisiilor de poluanţi îndeseobi în perioada condițiilor meteorologice nefavorabile (…)”.

Între timp, Primăria municipiului Chișinău solicită autorității centrale „informații oficiale cu referire la cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în ultima perioadă pe teritoriul municipiului Chișinău, în contextul evident de neconformitate a calității aerului”.