Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Joi, 22 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Raportul „Open Dialog”. „Probele” Comisiei PD, PSRM şi PPEM

Câteva bilete de avion pentru liderii partidelor de opoziţie din R. Moldova şi „două mii de dolari americani transferaţi către o companie din R. Moldova, administrată de persoane afiliate Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr”, sunt cele mai importante dovezi acumulate de Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune în politica internă a R. Moldova a Fundaţiei „Open Dialog”. Acestea însă au fost suficiente ca membrii Comisiei să afirme că cele mai importante partide din opoziţia extraparlamentară de la Chişinău sunt „finanţate din bani suspecţi”, acumulaţi de fundaţia poloneză.

De ce a fost „amânată” întrevederea lui Pavel Filip cu Klaus Iohannis

Pe parcursul zilei de 21 noiembrie, pe site-ul Guvernului a fost publicat un comunicat de presă cu referire la ședința comună dintre Guvernul României și Guvernului R. Moldova. În comunicat se preciza agenda vizitei de la București, dar și întrevederile planificate. Ulterior, Guvernul a venit cu o rectificare și a exclus aliniatul în care se menționa că premierul se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu alți politicieni români.

VIDEO/ Ședința comună a Guvernului României și Guvernului R. Moldova 

Guvernul R. Moldova și Guvernul României se întrunesc într-o ședință comună la București.  Potrivit unui comunict de presă al Guvernului R. Moldova, în cadrul ședinței comune a celor două Executive, vor fi trecute în revistă proiectele comune și vor fi stabilite prioritățile de cooperare pentru viitor. Totodată, vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii. La finalul ședinței, premierii Pavel Filip și Viorica Dăncilă vor susține declarații de presă.

VIDEO/ Semnarea acordurilor bilaterale între România și Republica Moldova

 În total urmează să fie semnate 12 acte oficiale.

Doar 41,2% dintre întreprinderi supraviețuiesc în primul an de existență

Pe parcursul anului 2017 au fost create 5 500 de întreprinderi și lichidate 7 500. Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că în primul an de constituire, supraviețuiesc 41,2% dintre companiile nou create, iar după doi ani – 36,3% din cele create. Potrivit datelor BNS, în anul 2017 numărul întreprinderilor care au prezentat rapoarte statistice a constituit 47,5 mii întreprinderi, din care  numărul întreprinderilor active (n.r. întreprinderi care au  înregistrat cifra de afaceri sau au avut salariați pe parcursul perioadei de referinţă) a constituit 33,9 mii întreprinderi, ceea ce reprezintă 71,3% din numărul total de întreprinderi raportoare.

Votat în primă lectură. Folosirea veselei de unică folosință ar putea fi interzisă

Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie2021. Un proiect în acest sens a fost votat de deputați în primă lectură.Potrivit proiectului, utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, va fi interzisă începând cu 1 ianuarie 2021.

Modificări la Codul de procedură penală. Care ar putea fi durata maximă pentru obligația de a nu părăsi țara

Obligația de a nu părăsi țara sau localitatea ar putea fi dispusă pe un termen de cel mult 12 luni cumulative față de persoanele învinuite de săvârșirea unei infracțiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani. Un proiect în acest sens a fost votat de deputați în primă lectură.

Încă 30 de zile de arest preventiv pentru fostul şef al Asociației Obștești „Lăstăraş”

Judecătoria Chișinău a prelungit astăzi, 22 noiembrie, mandatul de arestare pe numele fostului șef al Asociației Obștești „Lăstăraș”, Dorian Bogașevschi. Astfel, fostul șef va mai sta încă 30 de zile în izolatorul Centrul Național Anticorupție. Bogașevschi este bănuit că și-ar fi însușit, în interes personal, sume enorme de bani de la părinții copiilor care frecventau grădinița nr. 199 „Lăstăraș” din capitală.

Imposibilitatea de a sancționa violența în familie în anumite cauze contravenționale – neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională imposibilitatea sancționării violenței în familie, în anumite cauze contravenționale. În fața Curții a pledat doamna judecătoare Maria Frunze de la Judecătoria Chișinău. Excepția de neconstituționalitate care a stat la baza acestei cauze vizează un proces de judecată care are ca obiect examinarea procesului-verbal cu privire la comiterea contravenției prevăzute de articolul 781 [Violenţa în familie] din Codul contravenţional, întocmit în privința unei persoane care a împlinit vârsta generală de pensionare.

DOC/ La ce etapă se află elaborarea regulamentului BNM, aferent legii privind declararea voluntară

În scopul implementării prevederilor Legii nr. 180 privind declararea voluntară și stimularea fiscală, Banca Națională a Moldovei urmează să stabilească modalitatea de depunere, recepționare, evidență și păstrare a cererilor cu privire la declararea voluntară a mijloacelor bănești. În acest scop, BNM a elaborat proiectului hotărârii Comitetului executiv al BNM „Cu privire la cerințele privind depunerea, recepționarea, evidența și păstrarea cererilor cu privire la declararea voluntară a mijloacelor bănești și privind aplicarea prevederilor legislației din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului”. 

FOTO/ Maia Sandu a publicat fotografii cu doi polițiști care ar urmări-o. Reacția MAI

Maia Sandu susține că este urmărită de persoane necunoscute în timpul vizitelor pe care le efectuează în teritoriu. Lidera PAS a publicat pe pagina sa de Facebook fotografii cu doi bărbați care ar urmări-o peste tot și care au refuzat să îi explice de ce o urmăresc. Contactată de ZdG, Alina Zbancă, consilieră în comunicare la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), ne-a comunicat că cei doi bărbați din fotografiile publicate de Maia Sandu sunt polițiști, aganjați la Inspectoratul Ungheni. Totodată, MAI califică acuzațiile liderei PAS ca fiind acțiuni provocatoare.

Peste 100 de școli din țară au implicat cetățenii în dialogul bugetar datorită proiectului „Școala Mea”

Centrul Analitic Independent Expert-Grup trage linia celor cinci de implementare a proiectului „Școala Mea” în cadrul conferinței naționale „Școala Mea” la 5 ani de implementare: rezultate și lecții învățate. La eveniment și-au dat întâlnire reprezentanții celor peste 100 de școli care au beneficiat de asistență de-a lungul celor cinci ani de proiect, reprezentanții direcțiilor raionale de învățământ, reprezentați ai autorităților publice locale, partenerii regional, decideți politici, dar și experți în educație.

Câştigă cine minte mai tare?

Duminică, socialiştii au protestat la Chişinău. Impotriuva cui? Împotriva guvernării, cu care împart, de doi ani, puterea în R. Moldova. Circ. Cum să protestezi împotriva puterii, când esti parte a acestei puteri? Lui Dodon îi place să umble cu nasul în batistă, ca să pară virgin şi nepătat. Dar Dodon nu e moş Ion de la ţară…

SONDAJ/ Avem nevoie de mai puțini deputați?

PD intenţionează desfăşurarea unui referendum consultativ, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie, 2019, la care cetățenii R. Moldova vor trebui să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu reducerea numărului de deputaţi (începând cu Parlamentul 2023) de la 101 la 61 (?!). Iniţiativa a fost anunţată de liderul PD, Vlad Plahotniuc. „Un parlament optimizat va deveni mult mai eficient. Deputaţii vor fi mult mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai uşor de supravegheat”, spune Plahotniuc.