Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Planul Rusiei pentru R.…

VIDEO Planul Rusiei pentru R. Moldova, noi percheziții în dosare de finanțare ilegală a partidelor politice și „pro-europeana” de pe cursa Chișinău – Moscova | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Serviciul de Informații și Securitate anunță că a dejucat un nou plan al Rusiei pentru R. Moldova, iar oamenii legii au ridicat peste 5 milioane de lei în urma unor percheziții efectuate în dosare de finanțare ilegală a partidelor politice și de spălare de bani.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, anunță că Federația Rusă încearcă să pună în aplicare un plan de imixtiune în alegerile prezidențiale din R. Moldova și de compromitere a referendumului pentru aderarea R. Moldova la UE. Potrivit șefului SIS, Rusia intenționează să folosească oameni din regiunea transnistreană în acțiuni hibride contra Chișinăului, iar un rol de șantaj în raport cu autoritățile centrale ar reveni Găgăuziei, regiune autonomă condusă de o bașcană pro-rusă, controlată de Ilan Șor.

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate: „Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care are indicația de a provoca radicalizare și violență. Conform datelor, Ilan Șor are sarcina principală pentru 2024 de a compromite rezultatele referendumului (…). Protestele vor continua să fie instrumentul utilizat pentru slăbirea încrederii în instituțiile democratice. Informațiile atestă perspective de reluare a protestelor începând cu lunile martie – aprilie, anul curent, cu substrat prorus accentuat și apărarea vectorului Euro-Asiatic”.

În ultimele zile, organele de drept au desfășurat mai multe percheziții în dosare privind finanțarea ilegală a partidelor de către fostul deputat fugar Ilan Șor. În urma descinderilor, au fost ridicate peste 5,5 milioane de lei, iar doi foști angajați ai structurilor de forță, care dețin calitatea de învinuiți, au fost arestați pentru 30 zile. O altă persoană a fost reținută pentru 72 de ore. Conform surselor ZdG, doi dintre cei reținuți ar fi Andrei Galațchi, cumnatul ex-primarului de Orhei Pavel Verejan, fost candidat al Partidului „ȘANSĂ” pentru funcția de primar al orașului Cricova, și Leonid Vaca, un fost angajat al Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Totodată, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, un grup de circa 200 de persoane plătite ar fi urmat să meargă la București pentru a protesta în timpul Congresului Partidului Popular European alături de reprezentanții formațiunii politice AUR, condusă de George Simion.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției: „În conlucrare cu organele de drept de la București s-a reușit de a stârpi aceste acțiuni. Clar, o parte dintre ei a reușit să ajungă la București, ceilalți, de comun cu organele polițienești de la București, au fost documentați. Sumele care urmau a fi achitate pentru fiecare persoană care participă la București la reuniune și pentru a compromite cumva evenimentul ajungeau pe zi la sute de euro”.

 Lunar, „echipa lui Ilan Șor” tipărește un ziar color, de opt pagini, în română și rusă, cu un tiraj de peste 700 mii de exemplare. Ziarele sunt inițial depozitate în cadrul Primăriei orașului Orhei, iar ulterior, distribuite către o treime din populația R. Moldova. Ziarele în prezintă pe Ilan Șor drept „binefăcătorul R. Moldova” și promovează narative de „integrare în Uniunea Economică Euroasiatică”. Ce nereguli au fost depistate la tipărirea ziarelor și la depozitarea acestora, aflați dintr-un articol de pe site-ul nostru.

Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o apropiată a lui Ilan Șor, s-a întâlnit, miercuri, cu președintele rus, Vladimir Putin, în orașul Soci. Aceasta i-ar fi spus lui Putin despre pretinsele „acțiuni ilegale” ale autorităților de la Chișinău, iar liderul de la Kremlin, citez „a promis că va sprijini Găgăuzia”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că vizitele efectuate de reprezentanții „grupării lui Șor” nu servesc intereselor cetățenilor R. Moldova.

Săptămâna aceasta, la congresul Partidului Popular European de la București, președinta Maia Sandu a declarat că ceea ce se întâmplă în Ucraina va modela viitorul R. Moldova în deceniile următoare. 

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Rusia vrea să incorporeze Moldova în sfera sa de influență, fără a ține cont de drepturile omului, de libertatea de exprimare sau de întrunire, fără alegeri libere. Rusia crede că nu trebuie să întrebe țări mai mici, ca noi, ce își doresc cu adevărat. Pentru Rusia, oamenii din Moldova nu au niciun cuvânt de spus în planurile lor geopolitice. Suntem văzuți ca niște linii pe hartă”.

Iar într-un discurs susținut la Festivalul Mondial al Tineretului de la Soci, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat situația din regiunea transnistreană drept „departe de a fi previzibilă și calmă”, acuzând autoritățile de la Chișinău că sunt „împotriva oricărui dialog” cu Federația Rusă.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Guvernarea e obligată să ia în considerare părerea oamenilor și să nu asculte sfaturile unor alte state sau să aleagă calea unei confruntări și represiuni a oamenilor. Asta ar duce la o catastrofă. Oamenii care trăiesc în Transnistria, au un condiții de viață foarte grele. Ei, cu siguranță, au nevoie de ajutor și Rusia este deschisă să acorde acest ajutor, dar orice problemă dorim să o rezolvăm prin dialog politic”.

Curtea Constituțională a declarat, marți, drept neconstituțională prevederea din Codul fiscal care stabilea că Autonomia Găgăuză este obligată să restituie Taxa pe Valoare Adăugată din bugetul local, nu din cel național. 

Domnica Manole, președinta Curții Constituționale: „Până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din UTA Găgăuzia, cu statut special, se va realiza din bugetul de stat”.

Decizia Curții Constituționale a fost catalogată de bașcana Evghenia Guțul drept o „victorie”, în timp ce deputatul PAS Radu Marian a declarat că Parlamentul va interveni „în cel mai scurt timp printr-o nouă lege”.

Ghenadie Tanas, șeful suspendat al Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, învinuit pe 13 capete de acuzare, de îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere și interese personale, se declară nevinovat și spune că-și va demonstra nevinovăția în instanța de judecată. Și fratele său, Adriano Tanas, care se află și el pe banca acuzaților, se declară nevinovat și spune că acuzațiile procurorilor sunt, citez „prostii și aberații luate din pod”. Marți, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc a treia ședință de judecată în dosarul lui Ghenadie Tanas, supranumit „milionarul în euro de la CNA”.

Membra Consiliului Superior al Procurorilor Olesea Vîrlan și-a anunțat demisia. Decizia sa vine după ce, recent, în timpul evaluării candidaților la funcția de procuror general, ar fi admis o greșeală la acordarea notei pentru candidatul Ion Munteanu, ceea ce a dus, ulterior, la anularea concursului. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a spus că „apreciază această decizie”, pe care o vede, citez „ca o dovadă de responsabilitate, maturitate și asumare”. Procurorul general interimar Ion Munteanu a solicitat, luni, acordul Consiliului Superior al Procurilor pentru încetarea mandatului adjunctului său, Igor Demciucin, și a anunțat că va sesiza Inspecția procurorilor în privința adjunctului său, declarând „neîncredere absolută” față de acesta. Tot luni, membrii Consiliului Superior al Procurorilor și-au exprimat acordul pentru numirea lui Sergiu Brigai în locul lui Demciucin în funcția de adjunct al procurorului general interimar.

În R. Moldova urmează a fi puse în circulație noi modele de acte de identitate de tip card, cartea de identitate – eliberată cetățenilor R. Moldova și cartea de rezidență – eliberată cetățenilor străini, apatrizilor, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară. Costul de perfectare a noilor documente ar putea fi de circa 280 de lei. Posesorii actualelor buletine de identitate nu vor fi nevoiți să și le schimbe.

La începutul lunii ianuarie, Piața „Tiraspol” din Chișinău a fost închisă. ZdG a constatat că o parte din terenul pieței lichidate a revenit în proprietatea municipalității, iar terenul care era în proprietate privată a fost cumpărat, la mijlocul anului 2023, de compania „System Capital Management” SRL, care declară venituri de miliarde în ultimii ani. Datele publice arată că agentul economic intenționează să construiască o „clădire multifuncțională” în locul pieței. Detalii găsiți pe site-ul nostru.

Forțele ucrainene se pregătesc o nouă contraofensivă, potrivit comandantului forțelor terestre, Oleksandr Pavliuk. Între timp, un proiectil a explodat în orașul portuar ucrainean Odesa, la doar câteva sute de metri de locul în care se aflau președintele Volodimir Zelenski și premierul grec. Niciunul dintre lideri nu a fost rănit, însă autoritățile ucrainene au anunțat că cinci civili au fost uciși în atacurile rusești asupra regiunii Odesa.

Tenismena română Simona Halep, fost numărul unu mondial, poate reveni pe terenul de tenis după o pauză de 19 luni. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis, marți, să-i reducă suspendarea la 9 luni, în locul celor 4 ani dictați anterior de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis. Simona Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă în cadrul testelor anti-dopping. Halep a susținut întotdeauna că este nevinovată și că substanța interzisă a ajuns în corpul său prin intermediul unui supliment alimentar contaminat.

Deși în ultimii ani și-a schimbat retorica în una pro-europeană, ex-bașcana autonomiei găgăuze, Irina Vlah, rămâne fidelă traseului Chișinău – Moscova. Potrivit informațiilor obținute de Ziarul de Gardă, în ultimele 12 luni, Irina Vlah a fost la Moscova de mai multe ori, ultima dată – chiar la începutul acestui an, înainte de a lansa mai multe inițiative politice la Chișinău.