Principală  —  IMPORTANTE   —   Serebrian, despre dosarul în care…

Serebrian, despre dosarul în care este cercetat pretinsul ministru de externe din stânga Nistrului: „Nu am primit o înștiințare oficială”

Sursa foto: novostipmr.com

Viceprim-ministrul pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian, a declarat că nu a primit o înștiințare oficială din partea oficialilor ucraineni în legătură cu dosarul în care este cercetat așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, bănuit de subminarea ordinii constituționale a Ucrainei. Declarația a fost făcută miercuri, 17 ianuarie, într-o conferință de presă, înainte de ședința Guvernului.

„Noi nu am primit o înștiințare oficială din partea colegilor din Ucraina în acest sens. Am citit și noi în mass-media. Nu cunosc ca Procuratura Generală a R. Moldova să fi primit o înștiințare sau altă instituție de profil dacă au primit-o. Cel puțin eu nu am fost informat despre ea (…)”, a precizat Oleg Serebrian.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, a declarat că instituția nu a recepționat vreo solicitare în acest sens.

Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, care este și cetățean ucrainean, este suspectat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) de „săvârșirea unor infracțiuni penale”, printre care efectuarea „îndemnurilor publice pentru schimbarea frontierelor teritoriului” și „desfășurarea de activități de informare în cooperare cu statul agresor (Rusia, n.red.)”. Asta se spune într-o citație publicată marți, 9 ianuarie, pe portalul guvernamental ucrainean.

Conform portalului, în perioada 15-17 ianuarie, Vitali Ignatiev, originar din regiunea Odesa, urma să se prezinte la biroul SBU din regiunea Vinnîțea pentru „a primi o notificare scrisă privind suspiciunea de comitere a unor infracțiuni”.

Aflat la Chișinău în 2022, Vitalii Ignatiev a fost abordat de jurnaliștii de pe malul drept al Nistrului, care i-au cerut să-și expună opinia în privința războiului din Ucraina, fiind posesor al unui pașaport ucrainean. Acesta a evitat categoric să pronunțe cuvântul război. Deși i-au fost adresate mai multe întrebări la acest subiect, Ignatiev a refuzat să se expună, notează Zona de Securitate.

Întrebat de Zona de Securitate despre cetățenia sa ucraineană, Ignatiev a evitat să confirme faptul că deține o astfel de cetățenie, răspunzând că: „Eu sunt cetățean al republicii moldovenești nistrene rmn (regiunea transnistreană, n.red.), astăzi eu particip la un eveniment în calitate de negociator politic, fiind cetățean „rmn”, apropo de etnie ucraineană aveți dreptate. Sunt aici pentru a discuta problemele create de partea moldovenească”.

Conform sursei citate, liderii separatiști din stânga Nistrului care dețin cetățenia ucraineană sunt: liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinsul ministru de externe, Vitalii Ignatiev și oligarhul Victor Gușan ce deține holdingul Sheriff Tiraspol.