Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Așa-zisul ministru de externe…

DOC Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, bănuit de efectuarea unor „îndemnuri publice pentru schimbarea frontierelor” Ucrainei

Sursa foto: novostipmr.com

Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, cetățean ucrainean, este suspectat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) de „săvârșirea unor infracțiuni penale”, printre care efectuarea „îndemnurilor publice pentru schimbarea frontierelor teritoriului” și „desfășurarea de activități de informare în cooperare cu statul agresor (Rusia, n.red.)”. Asta se spune într-o citație publicată marți, 9 ianuarie, pe portalul guvernamental ucrainean.

Conform portalului, în perioada 15-17 ianuarie, Vitali Ignatiev, originar din regiunea Odesa, trebuie să se prezinte la biroul SBU din regiunea Vinnîțea pentru „a primi o notificare scrisă privind suspiciunea de comitere a unor infracțiuni”.

Sursa foto: ukurier.gov.ua

Aflat la Chișinău în 2022, Vitalii Ignatiev a fost abordat de jurnaliștii de pe malul drept al Nistrului, care i-au cerut să-și expună opinia în privința războiului din Ucraina, fiind posesor al unui pașaport ucrainean. Acesta a evitat categoric să pronunțe cuvântul război. Deși i-au fost adresate mai multe întrebări la acest subiect, Ignatiev a refuzat să se expună, notează Zona de Securitate.

Întrebat de Zona de Securitate despre cetățenia sa ucraineană, Ignatiev a evitat să confirme faptul că deține o astfel de cetățenie, răspunzând că: „Eu sunt cetățean al republicii moldovenești nistrene rmn (regiunea transnistreană, n.red.), astăzi eu particip la un eveniment în calitate de negociator politic, fiind cetățean „rmn”, apropo de etnie ucraineană aveți dreptate. Sunt aici pentru a discuta problemele create de partea moldovenească”.

În 2021, jurnaliștii de la Zona de Securitate au intrat în posesia pașaportului ucrainean deținut de Ignatiev, datele din această fotografie corespund cu cele din citația publicată acum de ziarul guvernamental ucrainean.

Sursa foto: zonadesecuritate.md

Conform sursei citate, liderii separatiști din stânga Nistrului care dețin cetățenia ucraineană sunt: liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinsul ministru de externe, Vitalii Ignatiev și oligarhul Victor Gușan ce deține holdingul Sheriff Tiraspol.