Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful Direcției generale asistență medicală…

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, și-a depus demisia. Ceban: „Eu nu accept această cerere”

Sursa foto: cotidianul.md

Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), vizat în dosarul pornit pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe, a scris cerere de demisie din funcție. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 5 mai, de către primarul capitalei, Ion Ceban.

Edilul capitalei a menționat că nu va accepta cererea depusă de Boris Gîlca.

„Domnul Gîlca a depus cerere de demisie din funcție. Doar un om corect putea face acest gest pentru a nu fi pătată imaginea instituției și cea personală. Eu nu accept această cerere. Nu cred în investigațiile Power Point ale CNA în raport cu domnul Gîlca”, a spus Ion Ceban într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: Ion Ceban/ Facebook

Joi, 4 mai, Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), și un subaltern au fost reținuți, în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.

Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii unui Centrul de plasament temporar pentru refugiați (CTPR). Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor CNA, desfășurate în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.

Joi, 4 mai, CNA în comun cu procurorii și ofițerii de investigații ai INI au operat 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din municipiului Chișinău, str. Studenților 7/5, în garajele/depozitele și construcțiile accesorii, situate pe această adresă cu scopul depistării și ridicării documentelor, înscrierilor de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți purtători materiali de informație), mijloacelor bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe.

De asemenea acțiunile de urmărire penală au vizat și angajați ai Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului municipal Chișinău.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic ar fi sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați.