Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Se închide singurul delfinariu din…

Se închide singurul delfinariu din R. Moldova

Reprezentanții singurului delfinariu din R. Moldova au anunțat, încă la începutul acestei veri, că vor închide acest proiect, evitând să explice de ce au luat această decizie. Delfinii și focile vor fi găzduiți de vecinii noștri din Ucraina.

Delfinariul Nemo a fost deschis la 27 mai 2016, la Chişinău. În ciuda opoziţiei unor organizaţii care au îndemnat oamenii să semneze inclusiv petiţii adresate Guvernului pentru a-i interzice existenţa, patru delfini şi două foci au fost aduse în R. Moldova pentru a oferi spectacole pentru copii şi adulți.

Omul care s-a ocupat de organizarea deschiderii delfinariului în Chişinău este Adrian Focşa, tot el, fondatorul firmei care deţine zona de agrement Goa Territory de pe malul lacului Ghidighici. Omul de afaceri a fost cel care a bătut pe la uşa mai multor instituţii de stat, cerând sprijin public pentru acest proiect. Ministerul Mediului, însă, s-a disociat, precizând că doar a aprobat importul delfinilor, aşa cum spune legea, în timp ce alte instituţii ale statului, Institutul de Zoologie al Academiei de Stiinţe şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în semn de aprobare, au participat la conferinţa de presă dedicată acestui eveniment.

Însă, istoria delfinariului din Chişinău începe pe 20 noiembrie 2015, când în registrele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) apare firma „Nemo Lux” SRL, cu un capital social de doar 100 de lei. Firma îl are în calitate de administrator pe un oarecare Dumitru Munteanu şi adresa juridică într-un apartament de pe Mircea cel Bătrân, din Chişinău, care aparţine lui Dumitru şi Elena Munteanu, dar şi Irinei Dementieva. Firma din R. Moldova este fondată, la rându-i, de SRL „Одесский дельфинарий” din Ucraina, afiliată delfinariului „Nemo” din Odesa.

Deschiderea delfinariului „Nemo” la Chişinău a fost întâmpinată cu proteste, membrii „Societăţii Umane” chemând lumea să se opună deschiderii. „În libertate, zilnic, delfinii parcurg până la 160 km şi se scufundă la o adâncime de 200 de metri, mişcarea fiind un factor de supravieţuire, condiţii pe care niciun delfinariu nu le poate oferi. Mai multe ţări au declarat delfinariile incapabile să răspundă la cerinţele de trai ale delfinilor. În India, aceştia au fost declaraţi personalităţi, graţie intelectului lor. Delfinii iubesc libertatea! Orice delfinariu este o închisoare de termenul trecutului. Delfinii nu trebuie să trăiască în suferinţă pentru 15 minute de show, aducând venituri proprietarilor”, scriau aceştia pe o reţea de socializare. „În R. Moldova lipseşte o lege pentru protecţia animalelor sau norme care să reglementeze întreţinerea lor. În Ucraina, au apărut cu greu câteva norme legale, care spun cum trebuie să fie schimbată apa, la ce temperatură. Noi nu avem aşa ceva și de aceea este foarte uşor să primeşti orice fel de certificat”, susținea Karl Lugano, iniţiatorul protestului.

Citiți aici:

(video) Controverse și proteste la delfinariul din Chișinău

(foto, doc) Omul care se ocupă de deschiderea controversatului delfinariu de la Chișinău