Principală  —  IMPORTANTE   —   Se cere suspendarea retransmisiunii televiziunilor…

Se cere suspendarea retransmisiunii televiziunilor rusești pro-Kremlin pe teritoriul R. Moldova: „Statul trebuie să-și protejeze cetățenii în condițiile în care aceste televiziuni transmit falsuri despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei, despre UE și despre NATO”

„Statul R. Moldova trebuie să-și protejeze cetățenii în condițiile în care televiziunile (pro Kremlin, n.r.) transmit falsuri despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei, despre UE și despre NATO. În aceste condiții, Consiliul Audiovizualului trebuie să suspende retransmisiunea posturilor tv, după ce va fi declarată Starea de Urgență”, afirmă Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, cu referire la retransmisiunea programelor de televiziune ruse pe teritoriul R. Moldova.

În contextul situației din Ucraina și, în special, odată cu declanșarea războiului în țara vecină, transmisiunea programelor din Federația Rusă la canalele de televiziune din R. Moldova, care sunt acuzate de prezentarea informații distorsionate, a stârnit un val de nemulțumiri pe rețelele de socializare și solicitări în adresa Consiliului Audiovizualului de a le sista .

Consiliul Audiovizualului anunță că se va convoca mâine, 25 februarie, într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia va fi discutat subiectul.

Reprezentanții Parlamentului susțin că autoritățile monitorizează îndeaproape televiziunile și știrile sub aspectul informațiilor false și urmează să vină cu decizii pe această dimensiune, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Consiliului Audiovizualului (CA) trebuie să suspende retransmisiunea programelor ruse pe teritoriul R. Moldova după ce va fi declarată Starea de Urgență, spune Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente.

„Eu sper foarte mult ca lucrul acesta să se întâmple după ce Parlamentul va declara Stare de Urgență. În condițiile Stării de Urgență și a războiului hibrid în care ne aflăm acum, permisiunea de a difuza, în continuare, propaganda pro-Kremlin în R. Moldova prin intermediul canalelor: Primul canal, NTV și altele, reprezintă, din punctul meu de vedere, o greșeală enormă. Statul R. Moldova trebuie să-și protejeze cetățenii în condițiile în care aceste televiziuni transmit falsuri despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei, despre UE și despre NATO. În aceste condiții, sunt convins că CA trebuie să suspende retransmisiunea după ce va fi declarată Starea de Urgență, pentru că legislația actuală, Codul serviciilor media actuale prevede o procedură destul de complicată până a se ajunge la interzicerea transmisiunii. Trebuie să fie sancțiunile graduale aplicate, însă în condițiile Stării de Urgență pot fi introduse anumite restricții și în ce privește mass-media și trebuie să fie introduse, mai ales că vorbim despre un război hibrid al Federației Ruse împotriva întregii umanități. Deci, după declararea Stării de Urgență, eu consider că CA ar putea, imediat, decide întreruperea retransmisiunii ale acestor posturi propagandistice, fără să aștepte vreo monitorizare. Sunt rapoartele anterioare de monitorizare, atât ale CA, cât și a societății civile care arată că este propagandă, manipulare, falsuri – trebuie să fie închise, ca să nu intoxifice populația acestei țări”, a declarat Petru Macovei.

Nadine Gogu, directoarea Centrul pentru Jurnalism Independent, susține că, în situația actuală, când „e foarte mare riscul ca dezinformarea și propaganda să destabilizeze și să pună în pericol securitatea informațională a R. Moldova, autoritățile naționale ar trebui să acționeze prompt pentru a proteja spațiul informațional de propagandă și alte tipuri de agresiunii mediatice din afara țării”.

„CA, ghidându-se de Art. 17 al Codului serviciilor media audiovizuale, ar trebui să verifice în procedură de urgență dacă conținutul produs în Federația Rusă și retransmis la noi corespunde prevederilor Strategiei și Concepției securității informaționale a R. Moldova. Or, prevederile Concepției se referă inclusiv la alterarea conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale. Iar CA are toate împuternicirile pentru a sancționa posturile TV care retransmit astfel de programe din Federația Rusă, sancțiuni care, potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, se pot solda și cu retragerea licenței de emisie în cazul în care radiodifuzorii vor continua să încalce legea după primele amenzi”, susține Nadine Gogu.

Solicită de Ziarul de Gardă, Liliana Vițu-Eșanu, președinta CA nu a răspuns la apelurile ZdG.

CA a anunțat astăzi că mâine, 25 februarie, se va convoca într-o ședință extraordinară. Pe ordinea de zi a ședinței sunt programate trei subiecte: cu privire la atribuțiile prioritare ale CA; cu privire la monitorizarea unor programe audiovizuale și/sau servicii media audiovizuale și diverse.

Totodată, de pe site-ul CA aflăm că în contextul escaladării crizei de securitate din Europa de Est și a conflictului militar în Ucraina, Consiliul Audiovizualului monitorizează începând cu 11 februarie posturile de televiziune de maximă audiență din R. Moldova: Moldova 1, Prime, Jurnal TV, NTV Moldova și Primul în Moldova. Consiliul a pornit monitorizarea din oficiu având în vedere că unul dintre cele mai importante subiecte mediatizate de furnizorii de servicii media audiovizuale din R. Moldova rămâne a fi potențialului conflict militar din Ucraina, însă, deocamdată, aceasta nu are o finalitate.

Doina Gherman, deputat Partidului Acțiune și Solidaritate și membra Biroul Permanent al Parlamentului, susține că autoritățile monitorizează, îndeaproape televiziunile și știrile sub aspectul informațiilor false și urmează să vină cu decizii pe această dimensiune după ședința Comisiei pentru Situație Excepționale. Deocamdată, deputata afirmă că nu se poate expune cu privire la sistarea posturilor cu transmisiune din Federația Rusă.

„Noi monitorizăm îndeaproape toate televiziunile, știrile, în special, pe telegrame care ar fi potențial fake (fals, n.r.) și urmează în urma Comisiei pentru Situație Excepționale, asta va fi primul pas pentru declararea stării de urgență, după care, noi, vom crea probabil un centru gestionare a situației în domeniul știrilor false, pentru că este extrem de important în condițiile actuale. Următorul pas după declararea stării de urgență vom lua și decizii pe această dimensiune, înțelegem gravitatea lucrului și contextul, de aceea noi, în special Guvernul, pe dimensiunea responsabilă, va lua deciziile responsabile”, a precizat Doina Gherman.

În același context, europarlamentarul Dacian Cioloș, fostul prim-ministru al României, a solicitat blocarea imediată a tuturor mijloacelor media de propagandă ale Federației Ruse de pe teritoriul României, dar și de pe teritoriul Uniunii Europene.

„Solicit blocarea de îndată a tuturor mijloacelor media de propagandă ale Rusiei – Sputnik, Russia Today etc – de pe teritoriul României, dar și de pe teritoriul Uniunii Europene. România a tolerat ani în șir creșterea și dezvoltarea unei rețele de propagandă prorusă fără a se întreba dacă aceasta servea democrației si libertății de exprimare sau intereselor unui stat revizionist și cu potențial agresor. Astăzi, avem dovada necesară pentru interzicerea acestor canale prin care, în ultimii ani, s-au promovat liniile de propagandă ale Kremlinului și narative destinate dezbinării societății românești, cum a fost campania permanentă de discreditare a luptei anticorupție. În același timp, românii trebuie să fie atenți la ce informații consumă și să se ferească de propagandiștii plătiți direct și indirect de ruși. Este nevoie de măsuri ferme ale guvernului și instituțiilor responsabile, precum CNA, pentru a stopa otrăvirea opiniei publice cu propaganda Kremlinului.Rusia a declanșat azi un război armat împotriva Ucrainei, însă de ani în șir duce un război propagandistic ignorat de cei care ar fi trebuit să oprească și să expună mijloacele de intoxicare mediatică ale lui Putin”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.