Scrisoare deschisă către Monica Babuc: „Testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică”

Conferențiarul universitar, doctor habilitat și autor de manuale de limba română, Constantin Șchiopu, adresează o scrisoare deschisă ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, pe tema examenului de bacalaureat la Limba și literatura română. Profesorul declară că în testele de BAC s-ar fi strecurat „o greșeală științifică”.

În vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor, Constantin Șchiopu roagă să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema.

„Stimată Doamnă Ministru Monica Babuc,
Mi-aduc aminte de scandalul iscat, vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizica, eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe. Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”.
În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor”, scrie Constantin Șchiopu, doctor habilitat, conferențiar universitar.

Într-o altă postare pe o rețea de socializare, din 9 iunie, profesorul a comentat mai mulți itemi pe care i-au avut de rezolvat elevii la BAC-ul de Limbă și literatură română, specificând că testele sunt întocmite ori din necunoaștere sau din rea intenție. „Îmi vine să tai mărunței-mărunțel aceste tâmpite teste și bareme, iar pe autorii lor să-i pun să înghită foiță cu foiță tot ce a fost tăiat. Păi, nu pot ei găsi niște texte lirice care să-i emoționeze, să-i sensibilizeze pe elevi? Cine-i scriitorașul (profil real) care s-a învrednicit de atâta atenție din partea alcătuitorilor? Unde sunt marii scriitori? Cei adevărați!”, scrie profesorul.

Solicitat de ZdG, reprezentantul serviciului de presă al Ministerului declară că ministerul va reveni în curând cu o replică.

Examenul de BAC la Limba și literatura română s-a desfășurat la 8 iunie, curent. Rezultatele vor fi afișate la sfârșitul lunii iunie, la data de 27.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Mihai

    Domnule Schiopu, va indemn sa fiti mai tolerant, caci nu e frumos sa dati in obraz unui ministru, avand in vedere ca la carma sta o doamna, deci sa avem respect fata de doamne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *