Principală  —  IMPORTANTE   —   S-a ales cu o nouă…

S-a ales cu o nouă funcție după vizita lui Guțul în Rusia? Cine este arhimandritul Nicolae (Roșca), numit episcop vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat

Sursa foto: ZdG

Arhimandritul Nicolae (Roșca), duhovnic al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” din municipiul Chișinău, a fost ales în treapta de episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat. Decizia a fost luată pe 12 martie în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, la câteva zile după ce Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, a efectuat o vizită în Rusia.

„(…) Această decizie marchează un moment important în viața Bisericii Ortodoxe din Moldova, iar preacuviosul părinte ahimandrit Nicolae (Roșca) va avea acum o responsabilitate mai mare în conducerea și îndrumarea clerului și credincioșilor. Se așteaptă ca el să continue să slujească cu smerenie și dedicare, contribuind la întărirea plinătății bisericești și la promovarea valorilor creștin-ortodoxe în societatea moldavă (…)”, susține Mitropolia Chișinăului si a întregii Moldove, subordonată Moscovei.

Arhimandritul Nicolae (Roșca) este fostul preot Fiodor Roșca, altădată un susținător al lui Dodon. Înaintea turului al doilea al alegerilor pentru funcția de primar de Chișinău din 2011, când Igor Dodon s-a confruntat cu Dorin Chirtoacă, părintele Fiodor Roșca a organizat la biserică o întâlnire electorală cu candidatul comunist, la care a invitat mai mulți clerici din capitală și din suburbii, scrie jurnal.md.

Părintele Arhimandrit Nicolae (Roșca) s-a născut pe 16 august 1967 în satul Măgurele, raionul Ungheni. Pe 17 septembrie 1991 a fost numit prin decret eparhial cleric al Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” din Chișinău, iar la 2 iunie 1992 – numit paroh-adjunct. Între anii 1989-1990 a urmat studii teologice la Școala Teologică din Chișinău, iar din anul 1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Moscova.

În 2017, Igor Dodon, pe atunci președinte al R. Moldova, i-a conferit arhimandritului Nicolae (Roșca) o diplomă de onoare pentru „merite în opera de renaștere spirituală și moarlă a societății, contribuție la promovarea valorilor creștin-ortodoxe”.

În august 2017, ZdG a scris că arhimandritul Nicolae (Roșca) a dat o petrecere într-un local de lux din capitală cu ocazia aniversării a 50 de ani. Atunci, în apropierea unui restaurant de lux amplasat în parcul Valea Trandafirilor au fost parcate mai multe automobile scumpe.

În septembrie 2014, ZdG a scris că Mitropolitul Vladimir, pe numele lui Nicolae Cantarean, figurează în calitate de fondator la firma Lemn Construct Prim. Cantarean deţine 50% din acest SRL, celelalte 50% fiind deţinute de Fiodor Roșca (arhimandritul Nicolae (Roșca)). Firma a fost înregistrată pe 10 decembrie 2013 şi este administrată de Fiodor Roşca.