Principală  —  IMPORTANTE   —   „Regretabil, revoltător și inadmisibil”: Ce…

„Regretabil, revoltător și inadmisibil”: Ce s-a discutat la Minister în cazul bărbatului care a decedat în stradă

Comisia de anchetă, formată în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, urmează să prezinte la 25 septembrie toate circumstanțele în cazul bărbatului decedat la 20 septembrie pe o stradă din capitală, în așteptarea ambulanței, care s-a deplasat la fața locului după 42 de minute de la prima solicitare de intervenție.

Într-un comunicat de presă al Ministerului se precizează că secretarul general de stat, Boris Gîlca a convocat la 22 septembrie o comisie la care au participat conducerea Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, a Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și responsabili de domeniul asistenței medicale de urgență.

„Este regretabil, revoltător și inadmisibil ca oamenii să decedeze sau să aibă de suferit din cauza neacordării la timp a asistenței medicale. Asta ne demonstrează că în sistem unele lucruri nu funcționează, că persoane cu funcții de răspundere nu aplică managementul medical corespunzător, iar aceste lucruri necesită remediere de urgență. Solicit conducerii fiecărei instituții să își exercite funcțiile. În mod prioritar să fie revizuiți algoritmii de triere a cazurilor de urgență, să fie realizate instruiri suplimentare pentru personalul de la Serviciul 112 și al CNAMUP privind interacțiunea cu apelanții serviciului, iar personalul medical să fie responsabilizat pentru o comunicare eficientă și deontologică cu pacienții”, a declarat Boris Gîlca.

Acesta ar fi solicitat informația detailată privind acest caz, numărul de ambulanțe operaționale la intervalul de timp raportat și localizarea acestora prin GPS, de ce a durat cca 43 minute până să ajungă ambulanța la solicitare. De asemenea, conducătorilor instituțiilor menționate li s-au cerut prezentarea imediată către Comisia de anchetă internă a tuturor probelor documentare (fișa medicală, registre, înregistrări audio a discuțiilor de la serviciul 112, explicațiile și rapoartele echipei medicale care a preluat cazul) pentru formularea concluziilor finale.

Conducerea MMPSF precizează că vor fi aplicate „sancțiuni dure pentru responsabilii care au produs erori în executarea responsabilităților de serviciu, inclusiv prin demitere”.

În comunicatul Ministerului nu se vorbește nimic despre problemele privind numărul de angajați în domeniul asistenței medicale de urgență sau despre numărul de ambulanțe aflate în dotare.

În iulie 2016, ZdG scria că la Staţia Centru a Institutului de Urgenţă activează doar 58 de medici, mulţi dintre aceştia fiind angajaţi prin cumul, pe jumătate de salariu, în timp ce populaţia sectorului Centru este numeroasă şi unei echipe îi revine asigurarea cu asistenţă medicală urgentă a peste 20 de mii de oameni.

La 22 septembrie ZdG a scris că entitățile din R. Moldova responsabile de prestarea serviciilor de asistență medicală urgentă au dat explicații pe Facebook în cazul bărbatului care a decedat la 20 septembrie pe str. Lech Kaczynski.