Reacția Ambasadei României în R. Moldova la interzicerea participanților Marșului Centenar de a trece vama

Ambasada României în R. Moldova s-a autosesizat cu privire la existența unui grup de cetățeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul R. Moldova, precum și cu privire la comunicatul de presă transmis de Polița de Frontieră a R. Moldova.

„Conform precizărilor instituției menționate, „cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în R. Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.”

Menționăm că aceasta a fost o decizie a autorităților R. Moldova, iar Ambasada României la Chișinău urmărește ca în dialogul cu autoritățile din R. Moldova drepturile cetățenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat și obligațiile internaționale ale R. Moldova.

Din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”, se spune în comunicatul transmis de Ambasada României.

Startul Marșului Centenar s-a dat pe 2 iulie, la Alba Iulia, acolo unde reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile din România și Republica Moldova au aprins Flacăra Unirii în fața Catedralei Reîntregirii Neamului.

Unioniștii din România și Republica Moldova care merg pe jos în Marșul Centenarului aveau planificată trecerea Prutului pentru duminică, 26 august, ora 19:00.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Guvernu, prin minister de interne are control la vama si frontera. Cine dat ordin de blocare manifestanti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *