Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Preparatele destinate maladiilor oncologice vor…

Preparatele destinate maladiilor oncologice vor fi eliberate în baza rețetei pentru medicamente compensate și vor putea fi ridicate de la orice farmacie

Imagine simbol

Preparatele destinate maladiilor oncologice nu vor mai fi procurate prin achiziții publice, care asigurau acces la un singur medicament, devenit câștigător al licitației, dar vor fi eliberate în baza rețetei pentru medicamente compensate.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), pacienții vor putea primi preparatele în orice farmacie din țară, fără a fi nevoiți să se deplaseze la Institutul Oncologic, așa cum este în prezent. Totodată, în farmacii vor fi disponibile mai multe denumiri comerciale corespunzătoare denumirilor comune internaționale de medicamente prescrise de medic.

Acest lucru a devenit posibil după ce, pe 2 august, Consiliul pentru medicamente compensate a stabilit extinderea listei de medicamente compensate cu preparate destinate maladiilor oncologice, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) pentru a doua jumătate a anului curent și anul 2023.

Astfel, CNAM anunță că urmează să estimeze cheltuielile necesare pentru extinderea listei de medicamente compensate cu astfel de preparate, iar suma va fi prevăzută în fondurile AOAM pentru anul viitor.

De asemenea, Consiliul pentru medicamente compensate a decis, în cadrul ședinței din 2 august, negocierea prețurilor corespunzătoare denumirilor comune internaționale de medicamente compensate pentru care se alocă cei mai mulți bani din fondurile AOAM.

„Astfel, din 170 de denumiri comune internaționale incluse în lista de medicamente compensate, au fost selectate 30 de poziții, pentru care se alocă peste 80% din bugetul destinat preparatelor compensate.

Acestea sunt, în mare parte, medicamente utilizate în tratamentul unui șir de maladii, precum: boli cardiovasculare, diabetul zaharat, boli psihice, epilepsie, scleroza multiplă, glaucom, maladii respiratorii ș.a”, mai anunță CNAM.

Comisia de negociere interinstituțională, formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAM și ai Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, va negocia cu producătorii prețul de achiziție a trei cele mai solicitate denumiri comerciale pentru fiecare din cele 30 de denumiri comune internaționale prescrise.

Potrivit reprezentanților CNAM, economiile obținute în fondurile AOAM în urma procesului de negociere vor permite extinderea listei de preparate compensate.