Principală  —  IMPORTANTE   —   Preotul de 45 de ani…

Preotul de 45 de ani din Ocnița s-a tratat, inițial, de o gripă obișnuită: „Știa că Covid-19 nu e o glumă, dar nu credea că asta i se poate întâmpla lui”

Preotul Vitalie Mailovschii în vârstă de 45 de ani, paroh al Bisericii din satul Ungur din raionul Ocnița, care a încetat din viață pe 20 iunie, din cauza infecției cu Covid-19, inițial, a început tratamentul pentru o simplă angină. La spital, acum, se află și preoteasa, soția preotului decedat, care, împreună cu soțul ei, a fost diagnosticată cu noul coronavirus. Femeia spune că soțul ei credea în existența coronavirusului de tip nou, însă nu credea că poate fi infectat cu Covid-19.

Soția preotului spune că, împreună cu soțul ei, au ajuns la Spitalul raional Edineț vineri, 12 iunie. Ulterior, ambii au fost testați la Covid-19, iar testele au ieșit pozitive. Femeia susține că se simțea bine, însă a mers atunci la spital pentru a-l însoți pe preot, care avea febră ridicată și se simțea extrem de rău. Atunci, slujitorul bisericii, a fost internat la reanimare în stare gravă, iar duminică, 20 iunie, acesta a decedat.

Femeia menționează că, inițial, preotul s-a tratat de angină.

Soțul meu câteva zile s-a tratat de angină, apoi a făcut o radiografie, care a arătat că ar avea pneomonie și că o treime din plămânul drept este afectat. Arată că are o pneumonie obișnuită, fără prea mari complicații, saturația de oxigen în sânge era bine. Înainte ca să ajungem la spital, el a făcut o radiografie în raion și acolo dacă era ceva, le arată ceva, ei trebuiau să ne spună, uite, dvs. aveți această problemă. A fost la medicul de familie, primea tratament, îi făcea picurători. A urmat tratament. Astfel, atunci, ne-am tratat acasă, sub supravegherea medicului de familie”, ne-a comunicat Natalia Mailovschii, soția preotului decedat.

După câteva zile, femeia menționează că preotul a început să se simtă și mai rău, așa că familia a apelat din nou la medici.

Pe noi ne-a luat la spital, dar cum ne-au luat, ne-au spus că vom fi transportați la spitalul raional, la reanimare, că îl vor conecta un pic la oxigen, că nu are nimic și că nu e nimic stașnic. Eu nu am mers la spital pentru că m-aș fi simțit rău, ci am mers pur și simplu cu el, ca să-l însoțesc, ca să-i fiu aproape. La Ocnița, în reanimare pe noi nu ne-au primit. În secția de Boli Infecțioase i-au pus picurători, iar eu am văzut că el deja se învinețește. Am intrat în panică atunci. Vineri, când ne-a transportat la Spitalul raional din Edineț, deja era în stare gravă”, mai spune soția parohului.

Preoteasa mai spune că soțul ei credea în existența coronavirusului, știa că este un virus periculos, însă nu credea și nu s-a așteptat că o să fie infectat cu Covid-19.

Poate el bănuia și credea că e este vorba despre această nenorocire, că este infectat cu coronavirus, însă nu vroia să atragă nenoricirea asupra sa. Stiți cum în popor se spune, când se adresează oamenii la medic cu diferite necesități, jumătate sunt deodată diagnosticați cu Covid-19. Spunea ca acuș și lui o să-i spună la fel și acuș o să se stârnească discuții despre biserică. Ținea tare mult la enoriași, dacă trebuia, ținea slujbe și la 4 dimineața, și la 5 dimineța, și oricând era nevoie. Nu a existat nicio sâmbătă și duminică ca el să nu deschidă ușile Bisericii.

Că are el coronavirus, nu credea, nu s-a așteptat, dar că de fapt există acest virus, această pandemie, sigur că credea. Sigur că credea, știa că acest Covid-19 nu este o glumă. Pur și simplu, în cazul lui, când a făcut inițial analizele și radiografia, am crezut că este totuși o gripă obișnuită. Ne gândeam că nu doar de coronavirus te poți îmbolnăvi ci poți avea și o gripă simplă”, ne-a mai spus femeia.

Familia Mailovschii are trei fii, cel mai mare fiind și el diagnosticat cu Covid-19.

Avem trei copii. Fiul mai mare, în vârsă de 24 de ani, a fost testat pozitiv. Copiii au fost testați pentru COVID-19, abia marți, 16 iunie. Băiatul se află cu tratatament la domiciliu. În cazul meu, slăvă Domnului, radiografia deja a ieșit bine, antibiotice nu mai primesc. Astăzi mi-au făcut un al doilea test de confirmare. Aștept rezultatele. Vineri, 12 iunie, am făcut primul test, atunci când am fost internați la spital. Eu mă simțeam bine. Eu și acum mă simt bine”, menționează soția preotului.

Autoritățile locale susțin că este prea devreme pentru a discuta despre cele întâmplate, însă declară că preotul decedat era responsabil și ținea cont de situația existentă din cauza pandemiei de Covid-19.

Primarul satului Ungur, Ivan Cuhari, ne-a comunicat că nu cunoaște modul în care slujitorul Bisericii din localitate s-a infectat cu Covid-19, însă susține că preotul era conștient de situația existentă, în întreaga lume, în legătură cu pandemia de Covid-19.

I s-a facut omului rău și apoi i-au fost afectați plămânii. Eu am aflat despre aceasta când deja pe el l-au transportat la spital. Detalii sau cum s-a întamplat asta nici nu vreau să întreb rudele, este o tragedie pentru familie, au o durere mare acum. A murit un tată, un soț. Lăsam să treaca o perioada de timp, iar apoi am putea pune mai multe întrebări. El singur își judeca faptele, era responsabil de faptele sale. Credea sau nu credea în virus, eu nu știu. Acest virus s-a răspândit în toată lumea, nu mi se pare corect să îți pui întrebări dacă există sau nu. Virusul exista. Dacă există în toată lumea, atunci există și în R. Moldova. Cum să nu crezi în el când atâția oameni mor, este un adevăr. Pur și simplu, oamenii trebuie să aibă o atitudine responsabilă și serioasă față de acest virus. Cu regret, oamenii nu înțeleg acest lucru, dar acum avem ce avem.

Preotul nu mai este printre noi. Iată care este necazul. Omul nu mai este – am pierdut un slujitor bun. Acesta era o parte din localitatea noastră. Am pierdut o bucată din baștina noastra. Dacă credea sau nu în virus, era părera lui personală pe care a luat-o cu el. Eu consider că el totuși credea în existența coronavirusului”, ne-a comunicat Ivan Cuhari, primarul din Ungur.

Una dintre vecinele parohului crede că preotul a decedat din cauza unei pneumonii bilaterale, care, potrivit ei, nu ar avea nicio legătură cu Covid-19.

Cine știe dacă preotul a murit din cauza Covid-19? El încă din luna mai avea ceva, s-a îmbolnăvit, tușea. Apoi a început să aibă dureri în gât, și apoi tot așa. El se trata inițial la Punctul Medical din sat. El s-a adresat la medicul din sat, avea dureri în gât. Apoi, din ce am discutat cu preoteasa, de pe 1 iunie a început să aibă febră mare. Eu știu că a ajuns la spital cu pneumonie… el a murit, tare regret și îmi pare rău că a plecat.

O săptămână a stat în spital, iar apoi a murit. Probabil că au fost testați la spital pentru Covid-19, nu știu. Preoteasa m-a sunat atunci, a doua zi, și mi-a zis că ei au coronavirus.

Eu nu știu ce a fost, dar semănă mai mult la pneumonie, pneumonie de care se îmbolnăvește lumea, nu știu ce teste le-au facut lor acolo. Foarte tare regret că a murit, nu știu ce și cum i-au făcut acolo. Nu știu dacă preotul credea sau nu în acest virus. El alte boli nu avea, nu avea alte probleme de sănătate, totul era bine la el. Eu ca om care l-am cunoscut și am fost vecină cu el, vă spun că el era un bărbat sănătos și puternic, nu știu ce s-a întâmplat și ce i-au făcut acolo, ne-a comunicat o vecină a familiei preotului decedat.

Duminică, 21 iunie, preotul a fost înmormântat în curtea bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din satul Unguri, raionul Ocniţa, unde a slujit mai bine de 20 de ani. La funerarii a participat și Episcop de Edineţ şi Briceni, Nicodim.

Reprezentanții Eparhiei de Edineț și Briceni menționează că din cauza pandemiei de Covid-19 și a regulilor de carantină, membrii familiei preotului nu au putut participa la înmormântare.

„Serviciul divin a continuat cu slujba prohodului nou-adormitului protoiereu mitrofor Vitalie Mailovschii, vrednic slujitor al Eparhiei de Edineț și Briceni, un neobosit misionar și îndrumător de suflete pe calea mîntuirii, răpus la vîrsta de 45 de ani de necruțătoarea epidemie de Covid-19”, menționează reprezentanții Eparhiei de Edineț și Briceni.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat la 21 iunie despre decesul unui bărbat de 45 de ani, din raionul Ocnița, internat la 12 iunie la Spitalul raional din Ocnița. Reprezentanții MSMPS menționează co pe lângă COVID-19, acesta mai suferea obezitate și hipertensiune arterială gr. III.