Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările TransAutoGaz în legătură cu…

Precizările TransAutoGaz în legătură cu creșterea prețurilor la gazele naturale comprimate: „Compania poate decide să mărească prețul și pe baza așteptărilor”

Imagine simbol

După ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat luni, 24 ianuarie, că va sesiza Consiliul Concurenței urmare a majorării tarifului pentru gazul metan de către compania TransAutoGaz, care este fondată de Moldovagaz, reprezentanții companiei au venit cu mai multe precizări în legătură cu creșterea prețurilor la gazele naturale comprimate.

Costul gazelor naturale comprimate este afectat de diverși factori, inclusiv costul achiziționării gazelor naturale, costul energiei electrice necesare funcționării echipamentelor compresoare, menționează reprezentanții TransAutoGaz într-un comunicat de presă.

„Piețele energetice globale și europene, inclusiv piața carburanților pentru motoare, se confruntă cu o perioadă de prețuri ridicate. Gazele naturale au devenit foarte solicitate pentru consumul industrial și casnic în Europa, ceea ce a afectat și prețurile metanului pentru automobile. În Ucraina, costul metanului a ajuns la 45 grivne pe 1 m3 (29 lei), în Italia, care este lider european în utilizarea metanului ca combustibil pentru motor, prețurile sunt stabilite la 1,15-1,40 euro pe 1 m3 (24-29 lei).

Ghidată de principiile pieței, compania poate decide să mărească prețul și pe baza așteptărilor. Aceasta este o practică mondială obișnuită pentru a asigura viitoare creșteri ale prețurilor. În acest caz, solicitarea oficială a furnizorului de gaze naturale către ANRE de majorare a tarifului de la 1 ianuarie 2022 a fost factorul care a influențat decizia de modificare a prețului metanului din 22 ianuarie 2021.

La fiecare creștere a prețului metanului, compania respectă etica comercială, nedepășind proporția de modificare a tarifului de cumpărare și a prețului de vânzare.

  • Prima rundă de majorare de la 8,00 lei la 13,10 lei – la 10 noiembrie 2021, creșterea prețului de vânzare a fost în valoare de 4,72 lei pe 1 m3 fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru compania noastră a crescut în medie cu 5,22 lei pe 1 m3 fără TVA.
  • Ultima rundă de majorare de la 13,10 lei la 17,60 lei – la 22 ianuarie 2022, creșterea prețului de vânzare a fost în valoare de 4,16 lei pe 1 m3 fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru compania noastră în medie poate crește de la 1 ianuarie 2022 cu 4,18 lei pe 1 m3 fără TVA”, se menționează în nota informativă.

Totodată, compania susține că „eventuala reglementare a prețurilor la metan pentru vehicule în contextul liberalizării treptate a pieței gazelor naturale în R. Moldova va duce cu siguranță la scăderea interesului pentru investițiile în stații noi și modernizarea stațiilor vechi din partea operatorilor, al căror număr este deja neglijabil în Moldova”.

ANRE a emis luni, 24 ianuarie, o notă prin care a declarat că Moldovagaz, fondatoarea companiei TransAutoGaz, care, pe 22 ianuarie, a majorat tariful pentru gazul metan, a argumentat „neinspirat” decizia cu privire la majorarea prețului pentru combustibil. În context, ANRE a anunțat că va sesiza Consiliul Concurenței.

Potrivit ANRE, compania TransAutoGaz a motivat majorarea prețului prin „creșterea preconizată a prețului de achiziție al gazelor naturale”. Astfel, potrivit ANRE, din comentariul publicat de S.A. Moldovagaz, care este fondatoarea TransAutoGaz SRL, ANRE constată o încercare neinspirată de a argumenta această decizie.