Politicile de sănătate. Cum sunt ajustate acestea la necesitățile vârstnicilor? – Ziarul de Gardă
 • Politicile de sănătate. Cum sunt ajustate acestea la necesitățile vârstnicilor?

  Politicile de sănătate. Cum sunt ajustate acestea la necesitățile vârstnicilor?
  de
  20 decembrie 2019 | 10:46

  Programul Național de Promovare a Sănătății pentru anii 2016-2020 și Programul Național în domeniul Alimentației și Nutriției pentru 2014-2020 nu integrează necesitățile persoanelor vârstnice. Toate ministerele, autoritățile administrative responsabile de implementarea politicilor de sănătate, administrațiile publice locale, societatea civilă dar și actorii comunitari ar trebui implicați în realizarea lor. Lipsa unui mecanism de monitorizare și evaluare, dar şi a delegării clare a responsabililor instituțiilor implementatoare a politicilor de sănătate, fac ca rezultatele acestora să nu aibă impact asupra populației vârstnice.

  Organizațiile membre ale Platformei pentru Îmbătrânire Activă, consultate de Rodica Gramma, dr., conferențiar universitar din cadrul Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) de pe lângă USMF „Nicolae Testemiţanu”, au monitorizat cum au fost implementate prevederile Programului Național de Promovare a Sănătății pentru 2016-2020 și a Programului Național în domeniul Alimentației și Nutriției pentru 2014-2020 din perspectiva impactului asupra vârstnicilor. În consecință, s-a constatat că necesitățile persoanelor vârstnice nu au fost integrate la etapa de elaborare a acestor politici, și nu există o abordare intersectorială a realizării lor.

  Monitorizarea și-a propus estimarea gradului de integrare a necesităților vârstnicilor în cele două programe și informarea instituțiilor statului despre oportunitatea elaborării unor politici publice noi care ar include și necesitățile vârstnicilor pentru anii care urmează, a spus Tatiana Sorocan, directoarea HelpAge International Moldova, în cadrul mesei rotunde „Integrarea necesităților vârstnicilor în politicile de sănătate”. „În urma analizei efectuate, am constatat că programele actuale nu integrează necesitățile persoanelor vârstnice”, a precizat Sorocan.

  Problema sănătății populației nu trebuie să fie doar a Ministerului Sănătății

  Rodica Gramma, dr., conf. Școala de Management în Sănătate Publică

  Rodica Gramma (ȘMSP) este consultanta care a elaborat rapoartele de monitorizare a acestor programe. Ea susține că planurile pentru implementarea acestora prevăd un șir de acțiuni de informare și educare, care, însă, nu au rezultate coerente, măsurabile și concrete. „Activitățile planificate nu sunt preconizate pentru specificul diferitor grupuri de vârstă, ceea ce constituie o problemă, dacă ne referim la nivelul de acoperire a necesităților vârstnicilor”, susține Gramma. Consultanta atenționează asupra faptului că problema sănătății populației nu trebuie să fie doar a Ministerului Sănătății. Toate ministerele trebuie să fie responsabile de implementarea politicilor de sănătate, inclusiv Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor. Și administrațiile publice locale, în special primarii localităților, trebuie să fie interesați de promovarea sănătății populației din localitățile lor și să mobilizeze comunitatea pentru desfășurarea unor activități de promovare a modului de viață sănătos în rândul tuturor membrilor comunității.

  Este important ca necesitățile persoanelor în etate să fie integrate în programele naționale, e de părere Natalia Silitrari, șefa Direcției promovarea sănătății a Agenției Naționale pentru Promovarea Sănătății (ANSP). Ea recunoaște că există anumite lacune în aceste programe, și acestea s-ar datora alocării mijloacelor insuficiente destinate implementării acțiunilor planificate. De asemenea, Silitrari a spus că ANSP, în calitate de principala instituție implementatoare a celor două programe, e deschisă pentru colaborare cu toate instituțiile statului pentru a asigura implementarea politicilor de sănătate la nivel național și local.

  Publicitate

  În replică, Marina Semeniuc, șefa Secției finanțe în sănătate și protecție socială, din cadrul Ministerului Finanțelor, a subliniat că pentru programele naționale sunt alocate suficiente mijloace financiare. Până la finalizarea programelor monitorizate mai este un an, iar în această perioadă pot fi făcute acțiuni de îmbunătățire, fără să se mai aștepte elaborarea unei noi strategii de dezvoltare a domeniului sănătății, pentru realizarea schimbărilor despre care s-a discutat.

  Politicile scrise pe hârtie nu vor avea impact, dacă veniturile vârstnicilor nu vor crește

  Potrivit Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, vârstnicii pot beneficia de mai multe servicii medicale, afirmă Iurie Osoianu, vicedirectorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Printre acestea, se numără posibilitatea de a primi medicamente compensate, serviciile geriatrice, îngrijirile medicale la domiciliu, prestate de către medicii de familie sau de ONG-uri, dar și serviciile din cadrul centrelor raionale de sănătate mintală.

  Lilia Melnicenco, președinta AO „Viitorul”, or. Șoldănești

  În același timp, participanții la evenimentul desfășurat, au menționat că politicile scrise pe hârtie nu vor avea niciun impact dacă veniturile vârstnicilor nu vor crește și nu le vor fi asigurate serviciile sociale pe deplin. Lilia Melnicenco, președinta AO „Viitorul”, din orașul Șoldănești, a subliniat că este necesar ca programele de sănătate să fie ajustate și în concordanță cu necesitățile persoanelor vârstnice, însă acestea trebuie să fie aplicate și la nivel local, nu doar pe hârtie. „Cum să le lămurești oamenilor în etate să se alimenteze corect, dacă lor nu le ajunge pensia? Ei în primul rând strâng banii ca să cumpere lemne de foc”, a spus femeia. De asemenea, ea a relatat despre faptul că în localitatea lor nu sunt suficienți lucrători sociali, care refuză să se angajeze, deoarece au un salariu foarte mic. În opinia ei, subiectul promovării modului de viață sănătos și alimentația sănătoasă în rândul vârstnicilor trebuie abordată multiaspectual, iar calitatea vieții persoanelor în etate trebuie îmbunătățită din toate punctele de vedere.

  Participanții la masa rotundă ”Integrarea necesităților vârstnicilor în politicile de sănătate”

  Acțiunile din cadrul programelor trebuie să țintească și grupul de vârstnici

  Din spusele Nataliei Silitrari( ANSP), în R. Moldova prevalează factorii de risc în ceea ce privește bolile condiționate de modul de viață, consumul de tutun și alcool, alimentația nesănătoasă și condițiile mediului înconjurător, atât în rândul populației generale, cât și în rândul vârstnicilor. Persoanele în etate au nevoie de asigurare materială suficientă necesităților lor specifice de sănătate și de acces la servicii medicale și sociale prietenoase tuturor vârstelor. Acest lucru implică atât atitudinea personalului medical, cât și a asistenților sociali față de această categorie de vârstă. Un alt factor important care ar avea un impact semnificativ asupra stării de bine a vârstnicilor, este crearea locurilor de muncă pentru vârstnicii activi și implicarea lor în grupuri de inițiativă comunitare și activități de voluntariat, prin intermediul cărora să se poată informa, dar și participa la viața socială.

  Este important ca politicile de sănătate să fie implementate, a menționat Cristina Railean, reprezentanta HelpAge International în R. Moldova. „Acțiunile din cadrul acestor programe trebuie să țintească și grupul de vârstnici, pentru a promova activitățile fizice la vârstă înaintată, pentru a îmbunătăți starea de bine a vârstnicilor și pentru a le crea condiții pentru ca aceștia să ducă un mod de viață sănătos”, a menționat reprezentanta organizației.

  Din Platforma pentru Îmbătrânire Activă fac parte 18 organizații care promovează integrarea necesităților vârstnicilor în documentele de politici publice. HelpAge International Moldova este membru fondator al Platformei și deține secretariatul acesteia din anul 2015. Platforma susține vârstnicii să-și revendice drepturile, să lupte împotriva discriminării și să depășească sărăcia, pentru o viață demnă.

  Acest reportaj este realizat de HelpAge International, în cadrul proiectului „Integrarea îmbătrânirii active în politicile publice în Republica Moldova”, cu suportul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia. Opiniile exprimate aparțin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  MAI și Agenția FRONTEX, conferință internațională în contextul războiului din Ucraina

  Ministerul Afacerilor Interne (MAI) împreună cu Agenția Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) organizează, în perioada 28-29 iunie, la Chișinău, conferința internațională cu genericu…
  MAI și Agenția FRONTEX, conferință internațională în contextul războiului din Ucraina

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler