Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul a decis. Sancțiunile pentru…

Parlamentul a decis. Sancțiunile pentru profanarea mormintelor vor fi înăsprite

Deputații au votat pentru înăsprirea sancțiunile pentru profanarea mormintelor. În ședința plenară de astăzi, 20 noiembrie, a fost aprobat în două lecturi un proiect de modificare a Codului penal și Codului contravențional.

Proiectul de lege prevede majorarea sancțiunilor pentru acțiuni de intoleranță religioasă. Potrivit proiectului, profanarea mormintelor va fi sancționată cu amenzi de până la 47 500 de lei și cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 ore la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Totodată, Codul contravențional va reglementa în calitate de contravenție acțiunea de profanare a mormintelor. Sancțiunea contravențională, potrivit proiectului, va fi de până la 1 800 de lei.

„Sancțiunile prevăzute, pe moment, de legislația penală și contravențională nu descurajează comiterea unor asemenea fapte pe viitor, motiv pentru care se propune o agravare a răspunderii survenite pentru comiterea unor fapte care manifestă intoleranța religioasă și lipsa de respect față de sentimentele persoanelor atașate de valorile religioase. Proiectul reprezintă o manifestare publică suplimentară a intenției autorităților de a contracara orice manifestări de intoleranță religioasă pe teritoriul său, fiind elaborat ca o reacție la tendințele sociale existente atât la nivel național, cât și internațional prin care se atestă o sporire îngrijorătoare a numărului de incidente cu tentă religioasă”, se menționează în nota informativă a proiectului al cărui autor este Guvernul.

Legea va intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.