ONG-urile de media condamnă acțiunile de intimidare a jurnalistei RISE Moldova și cer MAI să se autosesizeze

Organizațiile de media își exprimă îngrijorarea față de intimidările și amenințările formulate de coordonatorii Fundației de caritate „Sfântul Gheorghe” și a platformei de crowdfunding Caritate.md, la adresa jurnalistei RISE Moldova Liuba Șevciuc și cer Ministerului Afacerilor Interne să se autosesizeze în acest caz. Intimidările au demarat imediat ce RISE a distribuit un teaser video la o investigație despre posbilie escrocherii în care ar fi implicat fundația. După publicarea investigației, cofondatoarea Fundației citate, Svetlana Sainsus, a  continuat să o intimideze pe jurnalistă, recurgând la un limbaj licențios. RISE Moldova susține că va depune o plângere la Procuratură Generală „referitor la acțiunile de intimidare în lanț, presiuni și atac la persoană făcute de reprezentanții „Caritate.md”. De cealaltă parte, reprezentanții fundației anunță organizarea unei conferințe de presă, pentru a-și expune poziția față de ancheta jurnalistică.

După ce RISE Moldova a publicat duminică, 18 februarie, pe pagina de Facebook, un teaser video la o investigație despre niște posibile escrocherii în care ar fi fost implicată Fundația în cauză, pe prima pagină a portalului de crowdfunding Caritate.md a fost postată poza jurnalistei Liuba Șevciuc cu mențiunea „Îi cerem ei ajutor”.

Cofondatoarea Fundației citate, Svetlana Sainsus, a explicat că prin acest gest  a redirecționat lumea la omul potrivit să-i ajute și că „fondatorul a decis așa să fie câteva zile”. Ulterior, pe o rețea de socializare, Svetlana Sainsus a continuat să o intimideze pe jurnalistă, recurgând la un limbaj licențios.

ONG-urile d emedia califică acest caz drept act de incitare la ură și intimidare a jurnalistei RISE Moldova, Liuba Șevciuc, autoarea investigației „Bani din caritate”, publicată luni, 19 februarie.

„Precizăm că, Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează, în articolul 4, că mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilitățile sale, investigații jurnalistice.

Reamintim, în acest context, că vorbele sau faptele care lovesc în demnitatea persoanei sunt pasibile de răspundere contravențională (art. 69 al Codului contravențional). Iar intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică sunt sancționate de Codul penal (art. 180 prim).

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să se autosesizeze pe marginea acestui caz astfel încât persoanele vinovate de încălcarea articolelor citate să poarte răspundere conform legii, precum și să ia măsuri pentru încetarea atacurilor verbale la adresa jurnalistei Liuba Șevciuc.

De asemenea, solicităm Fundației de caritate „Sfântul Gheorghe” și platformei de crowdfunding Caritate.md să prezinte scuze publice jurnalistei Liuba Șevciuc.

Facem apel către întreaga societate să nu împiedice desfășurarea investigațiilor jurnalistice pe subiecte de interes public”, se arată în apelul ONG-urilor de media.

Declarația este semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent,  Asociaţia Presei Independente , Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei  , Asociația Telejurnaliștilor Independenți Centrul „Acces-info”.

InvestigațiaBani din caritate” prezintă istoriile a două familii și doi copii grav bolnavi, pe care fundația s-a angajat să-i ajute, publicând pe pagina caritate.md cazurile. După ce au fost colectate anumite sume de bani, copii au fost trimiși pentru intervenții chirurgicale la o clinică din Turcia, acolo unde, potrivit jurnaliștilor, medicii au simulat efectuarea intervențiilor, iar copii au revenit acasă cu aceleași diagnostice.

Jurnaliștii fac publice câteva interceptări ale discuțiilor telefonice dintre reprezentanții clinicii din Turcia în R. Moldova. Aceștia discută despre proiect ca despre o afacere în care fiecare actor își apără interesele financiare.

Potrivit RISE Moldova, procurorii, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Flaviu Baghiu

  JUSTIȚIE Á LA PLAHOTNIUC

  Când merge vorba de Șor
  Și miliardul furat ușor,
  Stă-n cui biata justiție
  Ca o pușcă fără muniție.

  Șor la Curtea de Apel
  Sforăie, ca un șoricel,
  Iar cum aude de cușcă
  Sare ars, ca din pușcă.

  ȘORICEI DE LA ȘORHEI

  Derbedei de la Șorhei
  Ce-nfulecați mititei,
  Să nu uitați băieței
  Unde-i cașcaval gratis
  Pentru bieți șoricei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *