Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Numărul victimelor traficului de ființe…

Numărul victimelor traficului de ființe umane din R. Moldova, în creștere în primele șase luni ale anului 2023

Imagine simbol

În prima jumătate a anului 2023, în R. Moldova, în cadrul cauzelor penale instrumentate de procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au fost identificate 143 de victime ale traficului de ființe umane, inclusiv 129 persoane adulte și 14 copii, comparativ cu 87 victime identificate în perioada similară a anului 2022. Dintre acestia, 72 persoane au fost traficate în scopul exploatării prin muncă, conform unui comunicat emis de Centrul Internațional „La Strada”.

Anual, la 18 octombrie, se marchează Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane.

„Odată cu instabilitatea regională de securitate, traficul de persoane şi copii a căpătat noi forme și tendințe. Războiul creează multe vulnerabilități și aceasta impune o nouă abordare din partea autorităților și partenerilor în prevenirea și combaterea traficului de persoane”, notează La Strada.

Din anul 2001, în R. Moldova activează Linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777, gestionată de Centrul Internațional „La Strada”, care poate fi apelată gratuit și confidențial, zilnic între orele 8:00 și 20:00. 

În perioada ianuarie-septembrie 2023, Linia fierbinte a înregistrat peste 22 de mii de apeluri. Dintre acestea, 26 se referă la cazuri prezumate de trafic de persoane, 18 cazuri cu implicarea cetățenilor R. Moldova, iar 8 cazuri cu implicarea persoanelor strămutate din Ucraina, potrivit comunicatului Centrului Internațional „La Strada”.

„Alexei și Olga (nume schimbate) sunt cetățeni ai Ucrainei și au venit în Moldova de la începutul războiului, din luna februarie 2022. Nu au acte, le-au pierdut în timp ce și-au părăsit baștina. În Republica Moldova au fost adăpostiți în nordul țării unde lucrau cu ziua în localitățile din împrejurimi. Într-una din zile a venit o persoană, care a spus că este proprietar de stână de capre și i-a propus de lucru Olgăi. Trei zile Alexei nu a știut nimic de ea și a decis să o caute. A mers la stână, însă proprietarul l-a alungat. Cineva l-a îndemnat să sune la Linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777. Cazul a fost deferit pentru investigație Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane.

Traficul de ființe umane este un fenomen complex, abordat din perspectiva criminalității organizate transnaționale, dar și o încălcare gravă a drepturilor omului, care în continuare afectează statele din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova. Republica Moldova rămâne a fi o țară de origine, iar forma predominantă de exploatare a victimelor traficului de ființe umane o constituie exploatare prin muncă”, mai menționează La Strada.

La 26 septembrie, Guvernul a aprobat noul Program pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru anii 2024-2028. Scopul acestuia este asigurarea continuității politicii naționale în domeniul traficului de ființe umane și implementarea ultimelor recomandări ale comitetelor internaționale. Programul derivă din prevederile documentelor de drept internațional în domeniul antitrafic, la care a aderat R. Moldova.