Principală  —  IMPORTANTE   —   Numărul familiilor eligibile pentru a…

Numărul familiilor eligibile pentru a beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului va crește cu circa 60 de mii, susține preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie

Numărul familiilor eligibile pentru a beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului va crește cu circa 60 de mii, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Numărul va crește cu 50-60 de mii de familii. În general, până acum beneficiau de ajutor pentru perioada rece a anului cam 210 mii, această cifră se va majora până la 270 de mii și majorarea va fi obținută prin creșterea pragului începând cu care o familie devine eligibilă”.

Potrivit deputatului, vor fi două măsuri compensatorii de bază. Prima va ține de majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului.

„Această majorare va atrage după sine atât extinderea numărului de familii care se califică pentru a beneficia de acest suport, cât și, nemijlocit, cuantumul suportului care va crește destul de semnificativ, în așa fel încât să compenseze acele majorări”.

Al doilea mecanism, potrivit lui Dan Perciun, ține de plata din factură, adică cei care consumă mai puțin de 50 de metri cubi de gaz vor beneficia de o compensație semnificativă, iar cei care consumă de la 50 la 100 de metri cubi – de o compensație, respectiv, proporțional mai mică.

„Va fi un mecanism în scăriță când vine vorba de compensarea în factura de plată a gazului consumat de către cei care sunt branșați la sisteme centralizate de încălzire”, a menționat președintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

Pentru luna noiembrie cetățenii R. Moldova vor achita 11 lei și 8 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. DETALII