Nu sunt vaccinaţi împotriva rujeolei. Sute de copii din Chișinău nu frecventează şcolile şi grădiniţele

Sute de copiii din Capitală nu frecventează școlile și grădinițele pentru că nu sunt vaccinați. Direcție Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) a emis încă pe 6 august un ordin intern care prevede neadmiterea copiilor nevaccinați în instituțiile de învățământ.

Șefa DGETS, Rodica Guțu, a declarat în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, că în instituțiile de învățământ primar și secundat au fost identificați 611 copii nevaccinați, iar în instituțiile de educație timpurie, numărul copiilor nevaccinați a ajuns la 249.

„Din aceștia, 19 copii refuză să fie vaccinați pe motive religioase. Sunt și 329 de refuzuri neargumentate din partea părinților, iar celelalte cazuri sunt argumentate pe motiv de boală. Asistenții medicali din instituțiile de învățământ supraveghează toți copii”, a spus Rodica Guțu.

Carolina Olaru, şefa interimară a Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate a mai adăugat că dacă în unele cazuri copiii au contraindicații sau maladii care nu permit vaccinarea, atunci medicul menționează acest lucru în certificat, iar copiii pot frecventa școala sau grădinița.

De la începutul anului până la 12 septembrie curent, au fost înregistrate 244 cazuri confirmate de rujeolă. Cea mai semnificativă creștere a numărului de îmbolnăviri a fost atestată pe parcursul lunii august, fiind înregistrate 239 cazuri confirmate.

Teritoriile afectate de rujeolă în perioada 01.08.2018 – 07.09.2018: Ceadîr-Lunga – 147 cazuri, Vulcănești – 34 cazuri, Ungheni – 20 cazuri, Taraclia -12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 8 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri, Hîncești – 1 caz și Chișinău – 1 caz.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Sava Tatiana

  Dacă restul copiilor sunt vaccinați, care e temerea dară? Cei vaccinați nu vor fi molipsiți. Dece dară se tem să fie împreună cu cei nevaccinați. Fiecare părinte duce răspundere pentru copilul lui. Dacă nu a făcut vaccinarea și s-a moliăsit de la alt nevaccinat, e problema lui. Dacă nu s-a molipsit la școală, se va molipsi la magazin sau în stradă.
  Nu înțeleg de ce nu îi permit la școală???? Fiecare copil are dreptul la studii.

 2. Viky

  De ce trebuie supuși copiii noștri la experimentele lor,si de cînd sint obligatorii vaccinele?

 3. Prof. Alexandru Nacu

  Da mai iești mărginită la minte! De obicei nevaccinați sunt mai mulți și se vor molipsi între ei, dar vor molipsi și pe cei nevaccinați din alte clase! Astfel școlile pot deveni focare de boli molipsitoare! Numai să nu spui că nu iești “ivancelgroaznic”! Te recunosc după modul primitiv de gândire!

 4. Lilian 007

  Ha! Ha! Ha! Schizofrenicul “ivancelgroaznic” postează mesaje împotriva vaccinării cu nume femenine! Vedeți ce specialist ați pierdut, dacă nu l-ați angajat la serviciu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *