Principală  —  IMPORTANTE   —   „Nu avea cetățenia R. Moldova”.…

„Nu avea cetățenia R. Moldova”. O persoană născută în țara noastră a decedat în războiul din Israel

Sursa foto: Reuters

Cu privire la informațiile apărute în spațiul public despre decesul a încă unui cetățean moldovean în Israel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) informează vineri, 20 octombrie, că această informația nu s-a confirmat.

Conform unei note informative a Ministerului de Externe, persoana decedată nu avea cetățenia R. Moldova, deși s-a născut în țara noastră.

„Ambasada R. Moldova la Tel-Aviv a primit oficial o notificare din partea Ministerului Afacerilor Externe al Statului Israel la subiectul în cauză. Astfel, persoana decedată nu avea cetățenia R. Moldova, cu toate că s-a născut în țara noastră. Aducem sincere condoleanțe rudelor decedatului”, se spune în nota informativă a MAEIE.

Miercuri, 18 octombrie, în R. Moldova, prin cursele aeriene Chișinău – Tel Aviv – Chișinău, au revenit 233 de cetățeni moldoveni și au plecat 48 de cetățeni. În total, de la începutul războiului din Israel au revenit 1311 de cetățeni moldoveni, iar 463 au plecat spre Tel-Aviv.

Potrivit ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Israel, Alexandr Roitman, pe teritoriul Statului Israel muncesc oficial 13 mii de cetățeni moldoveni: circa 7000 – în construcții și aproximativ 5000 – în sfera de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice.

Pe 7 octombrie 2023, gruparea militantă palestiniană „Hamas” a lansat un atac masiv asupra Israelului. Numărul persoanelor ucise în Israel a crescut la 1 403, majoritatea fiind civili împușcați în casele lor, pe străzi sau la un festival, ceea ce depășește amploarea oricărui alt atac comis de islamiști, în afara celui din 11 septembrie 2001. Peste 4000 de persoane au fost rănite. Bilanțul morților din Fâșia Gaza a ajuns la 3 785, iar peste 12 mii de persoane sunt rănite, notează Aljazeera.

Anterior,reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) au anunțat că un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a fost ucis în timpul atacului terorist asupra Israelului comis de către teroriștii infiltrați din Fâșia Gaza. Tânărul activa în apropierea zonei de conflict.

În legătură cu situația de securitate din Israel, Autoritatea pentru Populație și Migrație a prelungit vizele pentru toți cetățenii străini aflați legal în Israel, ale căror vize expiră luna viitoare, inclusiv pentru lucrătorii străini.