Principală  —  IMPORTANTE   —   Războiul din Israel, văzut prin…

Războiul din Israel, văzut prin ochii moldovenilor rămași acolo: „Nu vreau bani. Vreau să-mi văd părinții, casa, ograda și rudele”

Sursa foto: ZdG

În aceste zile, mii de cetățeni moldoveni stabiliți cu traiul în Israel trec prin momente crunte. Deși încă îi sperie zgomotul exploziilor și vuietul sirenelor, unii dintre aceștia spun că Israelul a devenit a doua lor casă și că nu o vor părăsi în această perioadă complicată, în timp ce alții abia așteaptă să se întoarcă acasă, mărturisind că viața din Israel, în special ultimele atacuri ale grupării Hamas, le-au schimbat mult percepția asupra vieții.

În contextul deteriorării situației de securitate din Israel, ZdG a discutat cu mai mulți cetățeni moldoveni care locuiesc în zona de conflict și vă prezintă realitatea văzută prin ochii conaționalilor noștri.

„Rămân aici, pentru că Israelul este a doua mea casă”

Ana Florea este stabilită în Israel de 14 ani, având alături o parte din familie. În prezent,  locuiește în orașul Tel Aviv, care este al doilea ca mărime după Ierusalim. Spune că îi este greu să descrie în cuvinte ce simte atunci când aude sunetul sirenelor și mai ales, când știe că are la dispoziție doar un minut și 30 de secunde pentru a se refugia într-un adăpost antirachetă.

Sursa foto: Ana Florea

În ciuda dificultăților prin care trece în acest moment, Ana afirmă că Israelul a devenit în timp a doua ei casă și că nu o va părăsi în această perioadă dificilă.

„(…) Când suntem întrebați cum ne simțim în timpul lansării de rachete, este greu de descris în cuvinte, foarte greu din punct de vedere emoțional (…). Aproape fiecare casă are adăposturi antiaeriene unde ne putem ascunde de rachetele inamicului. Sâmbătă, ziua Sabatului (sâmbătă – zi liberă, n.r.), la ora 06:20 ne-am trezit de la sunetul sirenelor. Au trecut patru zile de când teroriștii Hamas au intrat în țara noastră pașnică, ucigând copii, femei, bătrâni. Cum s-a schimbat viața noastră? Școlile, cluburile sunt închise, noi parțial mergem la muncă. Am ales să trăiesc în Israel, iubesc această țară, acest popor, în ciuda vremurilor grele, rămân aici, pentru că Israelul este a doua mea casă”, a declarat Ana Florea.

„Nu vreau bani, nimic. Vreau să-mi văd părinții, casa, ograda, rudele…”

Ion Barbu este un alt cetățean moldovean care locuiește în Israel. A ajuns acolo în urmă cu 11 luni. În prezent se află în orașul Tel Aviv și a venit aici pentru a munci. Bărbatul își amintește cu durere de ziua în care gruparea palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului.

„În momentul atacului mă aflam acasă, pentru că era ziua Sabatului. Totul a început la ora 06:00, prima alertă. Fiind acomodat deja, nu era prima oară când auzeam sirena, nu m-am speriat, crezând că va fi ca de obicei – două, trei rachete și mai departe liniște. Însă nu a fost chiar așa. A început a veni rachetă după rachetă, ceea ce ne-a înspăimântat și am început a ne adăposti în subsolul casei numit mamat (buncăr, n.r..). Aceste împușcături au durat toată ziua și toată noaptea (…)”, afirmă Ion Barbu într-o discuție cu ZdG.

Tânărul mărturisește că și-a schimbat foarte mult atitudinea față de viață după „tot ce a văzut și a auzit” și îi îndeamnă pe conaționalii săi, aflați și ei în Israel, să-și păstreze calmul și să fie precauți.

„(…) Dacă în unele momente mă simțeam plictisit, acum mi-am făcut un refresh și vreau să încep să trăiesc din nou în liniște și pace. Nu vreau acum nici bani, nimic. Vreau să-mi văd părinții, casa, ograda, rudele. Altceva nimic nu vreau! Până acum visam la o mașină, la un apartament (…). Cei care sunt din R. Moldova aici ar fi bine să-și păstreze calmul și să fie mai precauți, inclusiv mai mult timp în casă. Se spune că războiul va dura o lună, dar nu se știe nimic cu certitudine. Multe se pot schimba brusc, se pot implica mai multe țări musulmane care pot schimba pașii porniți de Statul Israel”, a spus Ion Barbu.

„Ieri nu ai fost tu, dar mâine poți să fii tu sau cineva drag ție”

Ecaterina Mititelu este stabilită în Israel de 9 ani, alături de soțul și copilul ei care sunt israelieni. Locuiește în centrul țării și spune că, din fericire, oamenii din această zonă nu au avut de suferit atât de mult de pe urma atacurilor precum cei din sudul Israelului. „Noi ne simțim în siguranță, dar simțim o durere enormă pentru tot ce li s-a întâmplat evreilor și familiilor lor”, afirmă femeia într-o discuție cu ZdG.

Sursa foto: Ecaterina Mititelu

Conaționala noastră menționează că oamenii care locuiesc în Israel de mai mult timp și au acces la informație veridică nu sunt speriați de războaie.

„E mediul în care au crescut și e un lucru care se întâmplă din când în când. În fond, în afară de războaie, oamenii zilnic trebuie să fie atenți, pentru că atacuri teroriste se întâmplă mult mai des (…). Este stresant să te afli aici când sună sirenele, e mai liniștit când ești acasă, pentru ca majoritatea clădirilor noi au neapărat câte o cameră buncăr în apartament, care te face să te simți în siguranță. Deseori anume camera buncăr a salvat familii întregi în ultimul moment. În blocurile vechi tot sunt buncăre, doar că sunt comune. Și grădinițele, și școlile au buncăre, inclusiv parcurile (…). În momentul primei sirene dormeam. Era ora 06:30, weekend, sărbătoare. Atacul a venit ca o surpriză, de obicei se lansau amenințări înainte de un atac mai serios. În timpul atacurilor cu rachete mergem în camera buncăr. În dependență de zona în care te afli, ai timp limitat ca sa ajungi în buncăr: în centru sunt 60 de secunde, în unele zone – 45 de secunde, altele – 30 de secunde, în zona în care a avut loc teroarea, la sud – 15 secunde (…)”, declară Ecaterina Mititelu.

Femeia afirmă că nu neapărat ultimele atacuri i-au schimbat percepția asupra vieții, ci „în general, realitatea în care trăiești în Israel, în care atacuri teroriste se întâmplă în mod constant.”

„(…) Ieri nu ai fost tu, dar mâine poți să fii tu sau cineva drag ție. Și asta cu siguranță te face să-ți reevaluezi gândurile despre viață și moarte. Tot ce am înțeles este că moartea e un moment, corpul uman e foarte firav, moartea poate surveni foarte rapid, după moarte nu mai simți nimic, câțiva oameni apropiați îți vor simți lipsa (…). Cetățenilor din R. Moldova aș vrea să le transmit că Israel e una din cele mai sigure țări din lume. Trebuie să cunoască regulile de siguranță în timpul unui atac în dependență de zona în care se află, de cat timp au nevoie ca să se adăpostească în buncăre, să-și instaleze în telefon aplicația pentru a primi alertele la telefon și să se informeze din surse sigure, dar neapărat să fie informați. Să se țină mai departe de zonele aglomerate și să urmărească mereu lângă cine se află, într-un cuvânt,  să fie ochi și urechi.

Eu nu mă gândeam să plec, pentru că, într-adevăr, ne simțim în siguranță în Israel, nu cred că mai există o altă țară în lume care să ofere atâta siguranță. Dar soțul meu a hotărât totuși că va fi mai liniștit dacă eu și copilul vom părăsi țara pentru o perioadă. El a luat bilete de avion, iar dacă nu vor fi anulate, vom pleca pentru o perioadă. Se spune că războiul ar putea ține 1-2 luni”, susține femeia.

„Întâmpinăm dificultăți de a ajunge acasă”

Maria Kobîleațcaia a ajuns în Israel pe 23 septembrie, venind în vizită la rude pentru o perioadă de două săptămâni. Pe 7 octombrie, ziua când au început atacurile masive asupra Israelului, avea zbor către Chișinău, însă acesta a fost anulat. Femeia se plânge că și zborul de pe 10 octombrie a fost anulat și speră ca în zilele următoare să se poată întoarce acasă. Aceasta se află în zona roșie a Israelului – orașul Așkelon.

Sursa foto: Maria Kobîleațcaia

„(…) Întâmpinăm dificultăți în a procura bilete și de a ajunge acasă. În timp ce Ambasada R. Moldova în Israel spunea ieri (luni, 9 octombrie, n.r.) că sunt zboruri pe 10, 11 și 12 octombrie, ieri seara (luni, 9 octombrie, n.r.) am procurat ultimele bilete pentru data de 12 octombrie. Următoarele zboruri către R. Moldova și România sunt programate pentru săptămâna viitoare. Până pe 12 octombrie sunt toate șansele să fie amânat zborul (…)”, ne-a spus femeia.

Potrivit ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Israel, Alexandr Roitman, pe teritoriul Statului Israel muncesc oficial 13 mii de cetățeni moldoveni: circa 7000 – în construcții și aproximativ 5000 – în sfera de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice.

Sâmbătă, 7 octombrie, gruparea militantă palestiniană „Hamas” a lansat un atac masiv asupra Israelului. Numărul persoanelor ucise în Israel a crescut la 1 300, majoritatea fiind civili împușcați în casele lor, pe străzi sau la un festival, ceea ce depășește amploarea oricărui alt atac comis de islamiști, în afara celui din 11 septembrie 2001. Peste 3000 de persoane au fost rănite. Bilanțul morților din Fâșia Gaza a ajuns la 1 200, iar aproximativ 5 600 de persoane sunt rănite, notează Aljazeera.

Miercuri, 11 octombrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) au anunțat că un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a fost ucis în timpul atacului terorist asupra Israelului comis de către teroriștii infiltrați din Fâșia Gaza. Tânărul activa în apropierea zonei de conflict.

În legătură cu situația de securitate din Israel, Autoritatea pentru Populație și Migrație a prelungit vizele pentru toți cetățenii străini aflați legal în Israel, ale căror vize expiră luna viitoare, inclusiv pentru lucrătorii străini.