Nereguli la Primăria Chișinău. Curtea de Conturi a constatat denaturări de 32,5 miliarde de lei în raportul financiar

În urma procesului de audit Curtea de Conturi a constatat un deficit de circa 32,5 miliarde de lei în raportul financiar al municipiului Chișinău. Președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, a atras atenția reprezentanților Primăriei Chișinău asupra numeroaselor probleme grave depistate, probleme nu au fost luate în calcul și nu au fost remediate deși au fost identificate și în anii precedenți.

„Din toate recomandările care au fost pe parcursul a opt ani de zile, Primăria practic nu a îndeplinit nimic. Sunteți unica entitate din R. Moldova care nu îndeplinește recomandările Curții de Conturi, iar situația este critică. Vorbim de 32 de miliarde”, a menționat Veaceslav Untilă.

Președintele Curții de Conturi a precizat că pentru realizarea rapoartelor de audit sunt cheltuiți bani publici, iar aceste rapoarte nici măcar nu sunt analizate de Primărie.

„Domnule secretar al Consiliului, de ce rapoartele Curții de Conturi nu sunt examinate în cadrul Consiliului Municipal (CMC)? De ce CMC nu ar lua într-o bună zi și să vadă ce vrea Curtea de Conturi?”, a spus președintele Curții de Conturi.

În răspuns, secretarul CMC, Andrian Talmaci a declarat că le va transmite consilierilor doleanțele Curții de Conturi.

Probele de audit au fost colectate la Primăria municipiului Chișinău și la peste 40 de entități municipale, precum și la Serviciul Fiscal de Stat, Trezoreria de Stat, Agenția Servicii Publice.

Anterior, în misiunile sale de audit, Curtea de Conturi a solicitat efectuarea inventarierii conforme a patrimoniului, dar până în prezent aceasta a fost efectuată doar fragmentar, la nivelul unor entități, fără a se determina valoarea justă a bunurilor. Drept exemplu relevant poate servi înregistrarea sediului central al Primăriei municipiului Chișinău cu modul de folosință „construcție de cultură și agrement”, în calitate de proprietar al acesteia figurând „Republica Moldova” și nu „Administrația publică locală”. De asemenea, construcțiile din patrimoniul național cultural, care pot fi considerate „cartea de vizită” a orașului – Porțile Sfinte și Clopotnița din scuarul Catedralei – nu au proprietari și nu sunt înregistrate nici în evidența contabilă, nici în Registrul Bunurilor Imobile.

„Atitudinea iresponsabilă a autorităților a determinat neînregistrarea în evidența contabilă a terenurilor proprietate municipală. În lipsa unei inventarieri la acest capitol, auditul s-a bazat pe datele dării de seamă funciare în care sunt raportate 7,8 mii de hectare de terenuri și a estimat denaturarea la 9,7 miliarde lei, folosind prețul normativ al pământului, care este cu mult mai mic decât prețul de piață”, se menționează în raportul de audit.

O altă problemă majoră care determină denaturări semnificative ale raportului financiar este neînregistrarea în evidența contabilă a creanțelor și datoriilor. În aceste condiții, auditul a stabilit o denaturare a creanțelor și datoriilor aferente arendei și folosinței funciare în sumă de 41,3 milioane lei și, respectiv, 4,7 mil. lei; privatizării fondului funciar în sumă de 0,98 și, respectiv, 1,9 mil. lei, care sunt gestionate de Direcția Arhitectură.

La rândul său, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că este de acord cu raportul realizat de Curtea de Conturi, așa că Primăria urmează să realizeze un plan de acțiuni care ulterior vor fi realizate pentru rezolvarea neconformităților: „Practic, la moment nu pot spune că aceste fapte prezentate sunt cumva eronate”.

După mai multe întrebări și răspunsuri care nu au mulțumit membrii Curții de Conturi, Veaceslav Untilă a ținut să precizeze că recomandările Curții sunt obligatorii: „Noi avem pârghii. Nu vrem să le folosim și nu le-am folosit în acești doi ani și jumătate. Putem să venim și să începem să facem procese verbale, să vă tragem la răspundere administrativă. Nu vrem să mergem pe calea asta pentru că nu e cea mai eficientă”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Reporter

  NOUL VOCABULAR AL REGIMULUI PLAHOTNIUK?

  Lucrurile se vor corecta spre bine în primăria Chișinăului datorită faptului că la Curtea de Conturi a fost desemnat vice președinte generalul Viorel Chetraru. Ați văzut ce MOACĂ amenințătoare poate să facă? Ăsta se va schimonosi o dată din toate puterile la ISTUCANUL ista raider, care a ajuns primar, nefiind ales de chișinăuieni și DENATURAREA celor 32,5 miliarde de lei din raportul financiar va fi
  NATURATĂ foarte repede. Nu-i clar, numai cum?

  Apropo, Diană, dragă Diană, văd că și tu ai trecut foarte repede la vocabularul regimului Plahotniuk. Deficitul de 32,5 miliarde de lei este numit DENATURARE și nu FURT sau ESCROCHERIE. Adică și juiful hoț de miliarde Ilan Șor a DENATURAT 2,9 miliarde de dolari (40 miliarde de lei) în buzunarul Talpei iadului Plahotniuk, ca acesta să-i NATUREZE și va deveni pe bună dreptate deputat în Parlament în loc să stee la dubală?

  Ironia sorții moldovenilor este că enorma sumă de 32,5 miliarte de lei DENATURATĂ de Ruslan Codreanu și subordonații lui este oarecum apropiată de enorma sumă de 40 miliarde de lei DENATURATĂ de escrocul Ilan Șor și necuratul lui păzitor Plahotniuk și ambele sunt pierdute pentru totdeauna. Mă rog termenul NATURAT oarecum seamănă cu MATURAT și moldovenii simpli pot să înțeleagă că Talpa iadului Plahotniuk a făcut cu miliardele primite ca mită de la escrocul hoț Ilan Șor ceva NOBIL, asemănător cu MATURAREA vinurilor în vinicultură!

 2. Lider Moldovan

  Deficit de circa 32,5 miliarde de lei în raportul financiar? Probleme grave, ca neînregistrarea în evidența contabilă a creanțelor și datoriilor? S-o traducem moldovenește, ca să înțelegem și noi, moldovenii simpli! După toate aceste chițibușuri se ascunde cozonacul și untul cuiva. După deficitul în raportul financiar și neînregistrarea în evidența contabilă a creanțelor și datoriilor se ascund escrocherii din care se hrănește și istucanul de la conducerea Primăriei! Mă tem, că numai o grimasă a generalui Viorel Chetraru nu va ajuta, oricât de strâmbă n-ar fi ea!

 3. ivancelgroaznic

  Da pai cele nereguli merg de la Kirtoaka , inca, de acolo trebe sapat la radacina. Ca din aste fonduri fura toti de trec pe acol fara osebire. Si cu acordu si bunavointa lu Plaha si Dodon, ca are si ei bucatica dulce.,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *