Principală  —  IMPORTANTE   —   Necrologul polițistului de frontieră Serghei…

Necrologul polițistului de frontieră Serghei Muntean. Manifestările comemorative dedicate ofițerului ucis în atacul armat de la aeroport

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Reprezentanții Poliției de Frontieră au publicat duminică, 2 iulie, necrologul polițistului de frontieră Serghei Muntean care a fost ucis vineri, 30 iunie, în atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, instituția anunță și programul manifestărilor comemorative dedicat lui Serghei Muntean.

„Să fii polițist de frontieră este o onoare, dar și o responsabilitate enormă față de securitatea statului și a cetățeanului pe care ți-o asumi cu prețul vieții. Mereu de veghe, în prima linie (…). Un om deosebit, un coleg de nădejde, un polițist de frontieră dedicat profesiei a plecat dintre noi. Multe regrete rămân în urma trecerii la eternitate a eroului nostru, inspector post-mortem Muntean Serghei”, se spune într-un comunicat al instituției.

Necrologul lui Serghei Muntean, publicat de Poliția de Frontieră

Serghei Muntean s-a născut pe 13 octombrie 1991.

Ofițerul este de baștină din satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă. În subdiviziunea de frontieră, aflată în localitatea de baștină, a desfășurat și primele misiuni de control și supraveghere a frontierei de stat, din anul 2011 până la jumătatea anului 2015, ca mai apoi pe parcursul următorilor șapte ani să activeze în cadrul Direcției regionale EST. Ultima sa funcție, deținută de la începutul anului 2023, a fost de subofițer superior al Unității Control al Frontierei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău. În cei 12 ani de serviciu, Serghei Muntean s-a manifestat pozitiv, având multe rezultate marcante.

Manifestările comemorative dedicate ofițerului:

  • 02 iulie 2023, începând cu ora 18:00, inclusiv pe parcursul zilei de luni (03 iulie 2023) corpul neînsuflețit va fi depus la RITUS, sala de priveghi nr. 4 (mun. Chișinău, str. Doina 193) unde cei ce l-au cunoscut pe Serghei își vor putea lua rămas bun.
  • 04 iulie 2023, începând cu ora 08:30, sicriul cu corpul neînsuflețit al polițistului de frontieră va fi adus la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (mun. Chișinău, str. Petricani 19) unde colegii își vor lua rămas bun cu onoruri militare.
  • 04 iulie 2023, începând cu ora 12:00, la biserica și cimitirul din satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, vor avea loc slujba de înmormântare și ceremonialul de depunere de flori.

Totodată, marți, ora 11:00, la sediul Direcției regionale EST, orașul Ștefan Vodă, vor fi pregătite microbuze pentru transportarea spre Volintiri a tuturor celor ce vor să fie alături de ofițerul Serghei Muntean în ultimul său drum.

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.