Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Modificări legislative, susținute în prima…

Modificări legislative, susținute în prima lectură, pentru permiterea construcțiilor în zonele de agrement

Imagine simbol. Sursă: facebook.com/holercani

În zonele de recreere aferente bazinelor acvatice de importanță națională ar putea fi permisă construcția și amplasarea obiectivelor, altele decât cele prevăzute pentru spațiile verzi. Inițiativa legislativă a fost aprobată vineri, 31 martie, în prima lectură de Parlament.

Conform documentului, se propune derogarea de la interdicția de construcție și/sau amplasare a altor obiective decât cele compatibile cu destinația spațiilor verzi (instalații pentru practicarea sportului, a jocurilor și pentru odihnă, obiective de menire socio-culturală și unități comerciale mobile), în zonele de recreere aferente bazinelor acvatice de importanță națională, în vederea dezvoltării economice a acestora.

Zonele de agrement vizate de prevederile proiectului sunt: zonele de odihnă „Vadul lui Vodă”, „Costești”, „Holercani”, „Vatra”, „Soroca”, „Dubăsari”, „Tiraspol” și zona de odihnă „Bander”.

Totodată, regimul juridic privind amplasarea și amenajarea în zonele și fâșiile de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă, în zonele de recreere aferente bazinelor acvatice de importanță națională, precum și controlul activității economice din zonele respective vor fi reglementate de către Guvern.

„Această lege vizează și agenții economici, care sunt interesați să dezvolte zonele de agrement, dar și oamenii care locuiesc în zonele de agrement, dar nu pot construi nimic, de exemplu construcții utilitare, blocuri sanitare sau locuri pentru amenajarea deșeurilor. Potrivit cadrului legal actual, nu se permit construcții altele decât  instalații pentru practicarea sportului, a jocurilor și pentru odihnă, obiective de menire socio-culturală și unități comerciale mobile. Dezvoltarea zonelor de agrement și a infrastructurii acestora se va face fără a fi afectate zonelor verzi aferente”, a declarat vicepreședinta Comisiei mediu, Ina Coșeru, coautoarea inițiativei legislative.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale și a Legii cu privire la zonele și fâșiile de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă a fost susținut cu votul a 62 de deputați și urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.