Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Modificări la Codul vamal: Serviciul…

Modificări la Codul vamal: Serviciul Vamal atenționează cetățenii care au introdus sau intenționează să introducă un mijloc de transport înmatriculat în străinătate și declarat prin acțiune în R. Moldova

Serviciul Vamal anunță că, începând cu 1 ianuarie 2023, persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente au dreptul de a introduce mijloace de transport declarate prin acțiune şi plasate sub regim vamal de admitere temporară pe teritoriul vamal al R. Moldova, pe un termen de până la 180 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive, fără excepții.

Astfel, reprezentanții Serviciului Vamal informează că, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor operate la Codul vamal al R. Moldova, a fost exclusă prevederea conform căreia mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care deţin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, declarate prin acţiune, se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 zile, până la 3 ani

„Această prevedere a fost exclusă în vederea racordării cadrului legal național la prevederile aqu-lui comunitar și la prevederile art. 9 alin. 2 Anexa C a Convenției privind admiterea temporară încheiată la Istanbul la data de 26 iunie 1990, conform căreia „Mijloacele de transport de uz particular pot rămâne pe teritoriul de admitere temporară o perioadă continuă sau nu de 6 luni, în intervalul de 12 luni”, se menționează într-un comunicat al Serviciului Vamal.

Conform prevederilor legale, „persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente au dreptul de a introduce pe teritoriul vamal al R. Moldova, fără achitarea drepturilor de import, cu achitarea vinietei, în scopuri personale, mijloace de transport clasificate la poziţiile tarifare 8702, 8703, 8704 (cu o greutate în sarcină maximă de maximum 5 t), 8711 şi remorcile ataşate la acestea (poziţia tarifară 8716), indiferent de termenul lor de exploatare, doar în cazul în care vor fi declarate prin acţiune şi plasate sub regim vamal de admitere temporară pe un termen de până la 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive”.

Noul Cod vamal care va intra în vigoare în 2023, votat în lectură finală de Legislativ

Noul Cod vamal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, a fost aprobat de Parlament în luna august 2021. Adoptarea noului Cod vamal derivă din necesitatea executării angajamentelor asumate de țara noastră, prin semnarea Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană, potrivit Guvernului.

Noul Cod vamal vine să sistematizeze legislația vamală a R. Moldova, care cuprinde actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la introducerea și scoaterea bunurilor de pe teritoriul R. Moldova de către persoane fizice.

Primul Cod vamal a fost adoptat în anul 1993, în 2000 a fost adoptat noul Cod vamal, precum și Legea la serviciul în organele vamale.