Principală  —  IMPORTANTE   —   Misiunea Internațională de Observare a…

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO, despre turul doi de scrutin: „A fost, în general, bine gestionat. Utilizarea abuzivă a resurselor administrative a afectat campania”

Sursa: Captură foto Privesc.eu

„Al doilea tur de scrutin a fost, în general, bine gestionat la toate nivelurile de către administrația electorală, inclusiv în ziua alegerilor, iar deficiențele procedurale minore nu au afectat negativ alegerile. Cu toate acestea, utilizarea abuzivă a resurselor administrative a afectat campania, iar raportarea și supravegherea finanțării campaniilor rămân a fi îmbunătățite, a afirmat Dritan Taulla, șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO pentru Alegerile Locale din 2023 din Moldova, în cadrul conferinței de presă susținute astăzi la IPN, pentru a prezenta Declarația Constatărilor și Concluziilor Preliminare pentru runda a doua a alegerilor.

Conform lui, persistența interferențelor terțelor părți în alegeri și utilizarea tacticilor de dezinformare în timpul celui de-al doilea tur de scrutin rămân un motiv de îngrijorare semnificativă”.

Nino Rizhamadze, analista electorală și juridică a MIOA ENEMO, a spus: „Codul electoral stabilește prevederi consecvente și, în mare parte, lipsite de ambiguitate, pentru aproape toate fazele celui de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de primar, precum și votarea repetată. Multe deficiențe ale cadrului legal privind desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin au fost adresate și clarificate în noul Cod Electoral în 2022, luând în considerare unele dintre recomandările anterioare ale ENEMO. După cum am menționat deja în Declarația privind Constatările și Concluziile Preliminare pentru primul tur, ENEMO evaluează situația privind cadrul legal că oferă condiții pentru organizarea alegerilor în conformitate cu angajamentele și standardele internaționale”.

Analista electorală a mai spus că CEC a activat în cadrul mandatului desemnat, demonstrând „o abordare colegială și transparentă. În ciuda provocărilor cu care se confruntă, precum resurse umane limitate, termene stricte și un număr mare de plângeri, solicitări și notificări, CEC a gestionat procesele, în general, cu profesionalism și transparență”.

„ENEMO menționează că remediul legal în timp util este piatra de temelie a soluționării disputelor electorale în conformitate cu standardele internaționale. Unele cazuri privind înregistrarea candidaților au fost nesoluționate până în ziua alegerilor sau au fost depuse chiar și după primul tur de scrutin. Întârzierile în procesarea acestor contestații au potențialul de a submina integritatea procesului de soluționare a litigiilor”, a concluzionat Rizhamadze.

Campania electorală pentru turul doi a fost „discretă și modestă”. După cum s-a raportat în timpul primului tur, observatorii ENEMO au fost informați cu privire la acuzații de cumpărare a voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor publice și presiunea asupra alegătorilor la locul de muncă. Guvernul Moldovei a continuat să folosească „stimulente financiare în campanie, ceea ce este în contradicție cu bunele practici internaționale. Campania și interferența terților au continuat să fie o preocupare serioasă”.

„ENEMO își exprimă îngrijorarea că mulți concurenți electorali nu au respectat în mod corespunzător regulile și principiile finanțării campaniei, care împreună cu publicarea târzie a rapoartelor de supraveghere a finanțării campaniei de către CEC au limitat transparența generală referitor la finanțarea campaniei. În plus, aparent din cauza capacităţilor insuficiente şi a sistemului de raportare financiară neintegrat cu alte sisteme, supravegherea CEC pare destul de superficială la această etapă a procesului. De asemenea, mai mulți concurenți nu au respectat deciziile CEC de a remedia deficiențele în intervalul de timp stabilit, iar singurele sancţiuni aplicate de CEC au fost avertizările tardive. ENEMO consideră că, în cazul unor încălcări repetate și a unor termene nerespectate, CEC ar fi putut lua în considerare aplicarea unor sancțiuni mai disuasive, a concluzionat Jakubec.

Maja Milikic, Analista Media a MIOA a spus a menționat că „candidații au optat, adesea, pentru modalități alternative de comunicare, cum ar fi rețele sociale, apariții publice sau de campanie electorală, ocolind dezbaterile tradiționale”.

„ENEMO observă că Consiliul Audiovizualului (AC) a continuat să funcționeze cu eficiență, transparență și promptitudine în timpul celui de-al doilea tur de scrutin, asigurând o supraveghere robustă în monitorizarea activităților mass-media. A doua rundă a făcut obiectul unui val de discursuri de ură pe diferite platforme sociale, ilustrând cazuri în care limbajul instigator al politicienilor a contribuit la o atmosferă sporită de ostilitate. Trecerea la Telegram din cauza schimbărilor în politica Facebook ridică îngrijorări cu privire la potențialul impact al informațiilor manipulatoare și influența semnificativă a platformei TikTok, în special în rândul tinerilor, subliniază rolul său în modelarea tendințelor mass-media și contribuția la diseminarea informațiilor”, a adăugat Milikic.

Declarația preliminară emisă astăzi se bazează pe constatările ENEMO la nivel național și în regiunile observate în perioada 6 octombrie – 19 noiembrie 2023. Misiunea va rămâne în țară pentru a observa evoluțiile postelectorale și a emite raportul final în decursul a 60 de zile de la certificarea rezultatelor.