Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Sănătății susține că niciun…

Ministerul Sănătății susține că niciun vaccin cu termen expirat nu a fost administrat cetățenilor: „Devierile constatate de Curtea de Conturi au fost produse prin admiterea de erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor”

Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au emis o notă prin care anunță că instituția a evaluat corectitudinea gestionării și administrării vaccinurilor în cadrul campaniei de imunizare împotriva COVID-19 în contextul raportului de audit prezentat de Curtea de Conturi conform căruia circa 7 mii de oameni au fost imunizați cu vaccin cu termenul expirat și susține că niciun vaccin cu termen expirat nu a fost administrat cetățenilor.

Ministerul Sănătății a instituit o comisie de anchetă, care până în prezent a analizat 1967 cazuri din cele raportate cu abateri la înregistrare, efectuând cu acest scop vizite în 12 instituții medicale din țară. Comisia de anchetă a inclus reprezentanți ai Ministerului Sănătății, specialiști din medicina de familie, din sănătate publică și care administrează sistemul informațional de evidență a vaccinărilor.

Evaluarea s-a bazat pe examinarea proceselor și a documentației de evidență privind gestionarea și administrarea vaccinurilor, așa ca facturile fiscale pentru loturile recepționate de instituții, registrele de vaccinare pe hârtie, cu contrapunerea datelor incluse în sistemul informațional. În rezultat s-a stabilit că, în mare parte, devierile constatate au fost produse prin admiterea de erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor. Astfel, la înregistrarea vaccinului administrat se alege tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde sunt indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Aceste imperfecțiuni ale sistemului au permis la introducerea datelor, alegerea eronată a seriilor de vaccin.

Probabilitatea omiterii de erori la introducerea datelor, care au fost identificate pentru 1,3% de înregistrări evaluate, a fost influențată de volumul excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu.

Sistemul informațional de evidență a vaccinărilor este într-un proces continuu de perfecționare. Astfel, în luna septembrie au fost operate îmbunătățiri ale sistemului cu aplicarea unor filtre de inteligență adiționale, care previn introducerea datelor eronate, inclusiv a seriilor de vaccin epuizate, și asigură un nivel mai înalt de acuratețe a datelor. Chiar dacă numărul de cazuri depistate, raportat la numărul total de înregistrări în sistem, este unul redus, Ministerul Sănătății va îmbunătăți în continuare sistemul electronic pentru a spori nivelul de funcționalitate și gradul de protecție a datelor înregistrate.

În același timp, evaluarea realizată ne-a permis să identificăm și unele cazuri care au legătura cu eliberarea certificatelor de vaccinare false, informații care sunt transmise organelor legii pentru investigare.

Ne exprimăm regretul pentru faptul că Curtea de Conturi a operat cu noțiuni strict medicale la prezentarea raportului și expunerea constatărilor și a aplicat termenul de ”administrare a vaccinului”, referindu-se de fapt, la procesul de introducere în sistem a datelor privind vaccinurile aplicate. În discuții cu echipa Curții de Conturi am fost asigurați că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final”, se menționează în nota MS.

Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) a constatat că „circa 7 mii de oameni au fost imunizați cu vaccin cu termenul expirat”. Informațiile au fost expuse în cadrul unei ședințe la care a fost prezentat Raportul auditului performanței „Autoritățile competente au întreprins suficiente măsuri în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19?”. Detalii aici.

Totodată, auditul performanței „Autoritățile competente au întreprins suficiente măsuri în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19?” a evidențiat că „documentele primare aferente distribuirii dozelor către instituțiile medicale nu conțin informații complete privind lotul, seria vaccinurilor și data expirării lor”.