Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Sănătății susține că nicio…

Ministerul Sănătății susține că nicio doză de vaccin cu termen expirat nu a fost administrată

Foto: GettyImages

Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) susțin că nicio doză de vaccin cu termen expirat nu a fost administrată. Explicațiile vin după ce Curtea de Conturi a constatat că „6 804 oameni au primit vaccin cu termen expirat”, informație dezmințită de MS.

„Constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021. Declarăm că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori, întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu are nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Autoritățile sanitare menționează că respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor „în termen valabil” este o prioritate și este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

„În niciun registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi. De asemenea, o astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării fluxului de doze de vaccin – intrare de stocuri, administrare și rebut, elementul principal fiind termenul de valabilitate, care poate ușor demonstra că aceste constatări nu sunt bazate pe o evidență și evaluare specifică”, spun autoritățile.

CITIȚI ȘI: