Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mesajele oficialilor cu prilejul Zilei…

Mesajele oficialilor cu prilejul Zilei comemorării victimelor catastrofei nucleare de la Cernobîl

La 26 aprilie curent se împlinesc 34 de ani de la accidentul produs la centrala atomo-electrică de la Cernobîl. Atunci un reactor a explodat, iar deșeuri radioactive au fost aruncate în aer. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate. La lichidarea consecințelor avariei au participat și cetățeni moldoveni.

Astăzi, oficialii de rang înalt ai R. Moldova, au adresat mesaje veteranilor catastrofei de la Cernobîl.

Mesajul Președintelui Igor Dodon

Igor Dodon a indicat în mesaj că tragicul eveniment de la Cernobîl, a intrat în istorie ca cel mai mare accident nuclear și care a curmat mii de vieți, a schilodit destine umane și a lăsat o amprentă de neșters asupra planetei.

Atunci, ca și astăzi, cînd întreaga lume este antrenată în lupta cu virusul Covid-19, solidaritatea umană și ajutorul reciproc a contat cel mai mult. În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, vreau să exprim profunde sentimente de recunoștință celor peste 3500 de eroi ai neamului nostru care, prin sacrificiu, curaj și înaltă responsabilitate civică, au pus umărul la lichidarea consecințelor avariei nucleare de la Cernobîl. Semnul prețuirii noastre se îndreaptă spre persoanele care au suferit cel mai mult de pe urma acestei catastrofe și spre membrii Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova”, care țin aprinsă flacăra memoriei camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă oameni dragi care nu mai sunt.

Dodon a dat asigurări că, în calitate de șef al statului, va depune eforturi susținute pentru a asigura drepturile și protecția socială oamenilor care au nevoie de ajutor.

Mesajul Prim-ministrului Ion Chicu

Ion Chicu a scris în mesajul său că accidentul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, este un exemplu care nu poate fi uitat. Acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor iar oamenii care au participat la acele operațiuni au fost și rămân eroi. Din cei 3500 de participanți moldoveni la lichidarea consecințelor avariei, doar 2027 au rămas în viață.

Dragi veterani ai accidentului de la Cernobîl, apreciem sacrificiul Dumneavoastă și conștientizăm că ați primit lovitura pentru noi toți. Sacrifciul Dvs nu a fost în zadar și dovadă sunt generațiile de tineri, adolescenți și copii sănătoși. Vă mulțumesc din inimă, dragi veterani!, a scris în mesajul său Prim-ministrul Ion Chicu.

Mesajul Zianidei Greceanîi, Președinta Parlamentului

foto: alegeri.md

Au trecut 34 de ani din ziua tragică a catastrofei care s-a produs la Centrala nucleară de la Cernobîl și care a afectat o mare parte a lumii. Durerea în inimile noastre nu a trecut nici astăzi. Recunoștința față de cei care au participat la lichidarea consecințelor avariei, față de eroii care și-au pierdut viața în urma bolilor survenite și compasiunea pentru familiile lor rămân nelimitate.

Tragedia din 26 aprilie 1986 ne-a oferit o lecție dură, care este actuală mai ales în perioada aceasta, când o lume întreagă luptă cu pandemia ”COVID-19”. Este o nouă provocare globală, cu care trebuie să luptăm la fel de uniți și solidari, așa cum am procedat atunci.

În numele Parlamentului țin să menționez că viața și securitatea cetățenilor este cea mai mare prioritate în activitatea autorităților statului. Pentru aceasta muncim cu responsabilitate și asumare și vom depune în continuare toate eforturile pentru binele cetățenilor Republicii Moldova, a scris în mesajul său Zianida Greceanîi.

Raportul Forului Cernobâl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit 56 de decese direct accidentului de la Cernobîl și a estimat că mai mult de 9.000 de oameni dintre cei aproximativ 6.6 milioane expuşi radiaţiilor pot muri din cauza unei forme de cancer. Acelaşi raport semnalează şi 6.000 de cazuri de cancer tiroidian, raportate până în 2005 în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.