Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Media Policy Forum 2019: „Mass-media,…

Media Policy Forum 2019: „Mass-media, alegerile și democrația participativă: Cât sunt de libere?”

Lupta cu dezinformările din mass-media sau de pe rețelele de socializare și rolul mass-media în asigurarea cu informații de calitate, inclusiv în campaniile electorale, au constituit subiectele principale ale discuției în cadrul celui de-al doilea Forum Media Policy, desfășurat ieri, 14 mai, la Chișinău. La eveniment au participat jurnaliști, experți media, analiști politici, reprezentanți ai societății civile dar şi diplomați străini.

Ambasadorul SUA în Moldova, Excelența Sa Dereck J. Hogan, a subliniat că Guvernul Statelor Unite susține pluralismul mediatic în toată lumea și că astfel de fenomene negative, cum sunt știrile false și dezinformarea din mass-media ar trebui să fie demascate, inclusiv în Republica Moldova.

Suntem convinși că libertatea de exprimare a indivizilor și a presei fără frică și intimidare este un drept universal și un pilon al societăților democratice. O mass-media robustă și indepenendă nu este un lucru de care trebuie să-ți fie frică, fiindcă anume mass-media poate să ajute guvernele să-și servească poporul mai eficient”, a afirmat ambasadorul american.

Potrivit diplomatului, capacitatea unui guvern de a accepta critica din partea presei este un indicator pentru angajamentul de bună credință al acestuia față de cetățeni.

„Din păcate, angajamentele cu privire la libertatea de exprimare sunt puse la încercare de actori necinstiți care vor să deruteze publicul, seamănă divizare și subminează valorile democratice mai ales în campaniile electorale”, a mai spus Derek Hogan.

Urszula Pallasz, șefa adjunctă a Delegației UE în Moldova a subliniat ideea că libertatea presei este o problemă complexă, care trebuie protejată nu doar prin legi, dar și de către societatea civilă, Guvern, jurnaliști și sistemul judecătoresc.

Urszulla Pallasz s-a referit și la importanța mass-mediei în alegeri, amintind despre acordurile încheiate între Republica Moldova și UE.

Ne bazăm în mod prioritar activitatea pe un cadru bilateral, și anume, Acordul de Asociere, care a fost încheiat cu cinci ani în urmă, dar și pe  agenda de asociere  – Planul de acțiuni pentru anii 2017-2019. Ambele documente conțin prevederi cu privire la libertatea mass-media și acestea sunt niște angajamente mutuale dintre RM și UE”, a afirmat Urszulla Pallasz.

În discursul său, ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova, Lucy Joyce, a subliniat rolul mass-mediei în societate și faptul că într-o democrație presa trebuie să devină rezistentă la presiunile politice și financiare. „Pe termen mai lung, noi încercăm să facem tot posibilul pentru a reduce barierele în ceea ce privește libertatea mass-mediei și să punem capăt atacurilor directe sau indirecte împotriva jurnaliștilor”, a declarat Lycy Joyse.

Reprezentantul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, România şi Bulgaria, Christopher Duggan, a afirmat că țara lui se arată îngrijorată de faptul că jurnaliștilor le este tot mai greu să prezinte adevărul. Acesta a ținut să sublinieze că libertatea presei în regiune, conform rapoartelor organizațiilor internaționale, a scăzut semnificativ  – în România cu 3 poziții, iar în Republica Moldova cu 10 poziții, într-un an.

În cadrul evenimentului, au avut loc și alte sesiuni tematice, la care s-a discutat despre apărarea spațiului digital în perioada electorală, tendințe și practici în Europa și Eurasia; protejarea drepturilor și libertăților tuturor, libertatea de exprimare în perioada alegerilor; dar și despre soluții de politici pentru protejarea mass-media și promovarea pluralismului mediatic în campaniile electorale.

Cea de-a doua ediție a Media Policy Forum din Moldova a fost organizată de Freedom House în Moldova, Internews Moldova în parteneriat cu USAID, UKaid dar şi alte instituții internaționale. În cadrul evenimentului s-au întrunit liderii din cadrul societății civile, mass-media independente, instituțiilor guvernamentale și comunității internaționale a donatorilor .

Foto: Freedom House