Manifestul diasporei: „Nu vă jucați cu speranțele noastre”

Luni, 10 iunie 2019, moldoveni din diaspora au ieșit la mitinguri în mai multe orașe ale lumii. Ei au declarat că susțin Guvernul Sandu și au îndemnat forțele de ordine să slujească țării și poporului.

Moldovenii aflați la Milano spun că s-au adunat în semn de protest față de deciziile Curții Constituționale și în susținerea Guvernului condus de Maia Sandu. Totodată, în mesajul lor video, ei au îndemnat polițiștii să treacă de partea poporului.

Foto: Iurie Lozinschi

De asemenea, la un miting au ieșit moldovenii de la Bruxelles, din Belgia. Alături de ei, au ieșit și colegi din România, care au spus că protestează împotriva abuzurilor de la Chișinău și susțin Guvernul Sandu.

Moldovenii de la Londra au scandat un mesaj scurt, dar spun ei, din inimă, pentru forțele de ordine: „Slujiți țării și poporului, nu dictatorului!”.

Cetățenii R. Moldova aflați la Frankfurt, Germania, au ieșit la manifestație purtând pancarte pe care scria „Noi suntem poporul” și „Nu vă jucați cu speranțele noastre”. Ei au declarat că dezaprobă acțiunile PDM și incitarea la ură. Totodată, ei au spus că condamnă acțiunile Curții Constituționale, pe care le-au catalogat drept nelegitime.

Și diaspora din Irlanda, orașul Nenagh, a declarat că susține „noul Parlament și guvernul legitim Maia Sandu”.

Foto: Radu Bitca

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile Curții Constituționale (CC) din ultimele zile vin să coincidă cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *