Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai mulți copii de la…

Mai mulți copii de la un centru de plasament din capitală ar fi fost maltratați. Reacția autorităților

Blocul alimentar al unei grădinițe din sect. Centru

În spațiul public a fost răspândit un mesaj despre un eventual caz de maltratare a copiilor de la un orfelinat din capitală. Potrivit postării, educatoarele și dădacele instituției ar fi bătut și înjurat copii, iar cazul a ajuns public după ce o femeie a încercat să se angajeze la orfelinatul respectiv în calitate de dădacă.

În postarea difuzată în mediul online, este menționat că acest caz a fost înregistrat la orfelinatul nr. 13 din sectorul Buiucani al capitalei. După ce cazul a luat amploare, în această dimineață, 2 octombrie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că echipa de specialiști de la Direcția municipală pentru protecția copilului a mers la fața locului pentru a verifica informația. Ulterior, s-a constat că un astfel de orfelinat nu există însă în oraș, fiind vorba, de fapt, despre casa auxiliară de copii de pe str. Lomonosov, unde ar urma să fi efectuat un control. 

Informația a fost confirmată și de pretorul de Buiucani, Vadim Brînzaniuc: „Vom continua să verificăm cele relatate în postarea respectivă. Este clar că sunt anumite inexactități în această situație. Sau e vorba de un alt orfelinat, din alt sector, sau altceva”.

Potrivit mesajului distribuit pe Facebook, o femeie a încercat să se angajeze la orfelinatul respectiv, însă a lucrat acolo o singură zi.

„Persoana aceasta este o femeie mai în vârstă, de la țară și îi este frică să denunțe cuiva ce a văzut acolo. Deci dădacele îi bat pe copilași toată ziua cu capul de masă și de ce nimeresc, ore în șir îi țin închiși în veceu pe oliță și nu le dă voie să se scoale (să stea acolo să nu-i vadă în ochi), au fundul vânăt de ore în șir state pe oliță, îi spală ca pe niște cârpe cu capul sub apă, cu spuma în guriță și în ochi. Ei sărmanii plâng și ele urlă la ei și-i bagă cu capul în apă! Educatoarele îi bat și-i înjură în ultimul hal și ei plâng continuu și ele mai rău urlă la copii. Este un dezastru total și nimeni nu știe de ele ce fac din copilași și cum se comportă”, este menționat în textul postării.

Am apelat telefonic Centrul de Plasament şi Reabilitare pentru Copii de vârstă fragedă, unde ar fi avut loc cazul. La apel ne-a răspuns o angajată a instituției, care ne-a comunicat să telefonăm din nou, iar ulterior, nimeni nu a mai răspuns la apeluri.

Update: „Nu s-a confirmat informația nici la Școala auxiliară. Centrul municipal pentru protecția copilului a identificat sursa informației și a discutat cu ea. Persoana în cauză nu este prima sursă și a declarat că altcineva i-ar fi povestit ceva de genul ăsta. Comisia mai supune verificarii incă un Centru din regiunea dată”, a scris ministra Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Foto simbol: Ziarul de Gardă