Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai mulți chișinăuieni acuză Î.M.…

Mai mulți chișinăuieni acuză Î.M. Regia Autosalubritate că refuză să le întoarcă patrupezii și au stopat adopția animalelor. Ce spun autoritățile

radiochisinau.md

Mai mulți voluntari, reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția animalelor dar și locuitori ai mun. Chișinău susțin că de când a fost decretată starea de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19, administrația Centrul de sterilizare(CEST) din Chișinău nu mai restituie câinii proprietarilor și au stopat adopția acestora. Totodată, aceștia susțin că pe teritoriul Necropolei sunt mai mulți câini de cât ar permite spațiul acesteia.

Contactat de Ziarul de Gardă, directorul Centrul de sterilizare din Chișinău, ne-a spus că motivul pentru care aceștia au stopat adopția este că patrupezii ar răspândi noul tip de coronavirus.

 „Se ştie că Necropola este concepută în conformitate cu normele pentru circa 600-700 de animale. Acum deja limita este depăşită – cel puţin 720 de câini sunt deja pe teritoriul acesteia. CEST nu raportează transparent numărul deceselor pe parcursul stării de urgenţă în incinta necropolei.

Conducerea Autosalubrităţii ascunde datele și nu le oferă publicului. Ceea ce provoacă multe nemulțumiri și zvonuri care afectează negativ reputația Primăriei. Prin introducerea unor astfel de măsuri, conducerea Necropolei pune în pericol viața și sănătatea animalelor. Aceasta este o încălcare directă a drepturilor omului. Mai mult, aceste animale sunt singurul lucru de valoare pe care îl au acești oameni!”, susțin câțiva locuitori ai mun. Chișinău.

Totodată, oamenii cer să le fie restituiţi animalele și cer reluarea procedurii de adopție.

Procesul poate fi reluat prin respectarea standardelor sanitare, cu măști, mănuși, în afara teritoriului Necropolei, intrând unul câte unul și așa mai departe. În același mod în care funcționează băncile, magazinele”, susțin aceștia.

Contactat de Ziarul de Gardă, directorul Centrului de sterilizare din Chișinău a susținut că spațiul permite un număr mai mare de 700 de câini și că la acest moment sunt aproximativ 700 de câini.

La moment suntem disponibili să avem așa număr de câini. Eu nu văd nimic ieșit din comun. De când a fost decretată starea de urgență legată de pandemia de coronavirus, noi nu mai dăm spre adopție nici un câine. Se spune că animalele la fel ar contribui la răspândirea noului virus”, a susținut Ion Ulinici, directorul Necropolei și al Centrului de sterilizare.

Totodată, șeful Î.M. Regia „Autosalubritate”, Eugen Axentiev, a declarat pentru Ziarul de Gardă că Necropola pentru animale are o capacitate de a adăposti mai mult de 700 de patrupezi, mai precis până la 1000.

Situația reală este cu totul alta. Necropola pentru animale are o capacitate de a adăposti până la 1000 de patrupezi. În fiecare zi noi ne ocupăm de capturarea câinilor din parcuri, de pe străzi, de la școli îi de la grădinițe, chiar dacă ele acum nu se află în regim de activitate. Avem foarte multe soliciări a cetățenilor, precum că blocurile locative sunt împânzite de câini vagabonzi”, a susținut acesta.

Potrivit lui Axentiev, unica modalitate de returna acești câini este ca acele persoane să poată dovedi că ei sunt stăpânii acestora.

Mulți vin, sub anonimat primesc câinii și după le părăsesc într-un parc. Ca exemplu numai în ultimele trei săptămâni noi am capturat repetat din parcul „La Izvor” 27 de câini care au fost deja la Centrul de Sterilizare”, a precizat Axentiev.

Potrvit lui Axentiev, la momentul actual la Centrul de Sterilizare sunt 746 de câini și dă asigurări că aceștia sunt întreținuți în condiții bune. Totodată, acesta mai susține că patrupezii pot răspândi noul tip de coronavirus.

Câinii mereu se află în locuri unde sunt aruncate deșeuri menajere, ei de acolo se hrănesc. Cetățenii noștri aruncă de multe ori lucruri care ar putea face rău animalelor. S-a demonstrat că animalele transmit coronavirusul. Organizația Mondială a Sănătății nu poate chiar tot să i-a în calcul. Noi avem obligația să asigurăm liniștea, siguranța și confortul pentru cetățeni”, a mai spus directorul regiei Autosalubritate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există dovezi că animale de companie, cum ar fi pisicile și câinii să fi fost infectate sau dacă ar putea răspândi virusul care provoacă COVID-19.

Nici până în ziua de astăzi nu se cunoaște câte animale trăiesc pe străzile din R. Moldova. Directorul Î.M. Regia „Autosalubritate” a refuzat să ne spună un număr exact.

Aceste informații nu le dețin nici autoritățile, nici organizațiile de profil. Singura cifră, uneori citată de activiști, este cea de aproximativ 4 mii de câini fără adăpost din Chișinău – numărați în 2012 de Fundația Britanică „Naturewatch Foundation”.