Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Revoluția din Kazahstan:…

LIVE TEXT Revoluția din Kazahstan: Secretarul de stat al Kazahstanului, Yerlan Karin, califică revoltele din țară drept „un atac terorist hibrid”

Imagine-simbol

Protestele în masă din Republica Kazahstan au început în primele zile ale anului 2022. Motivul care i-a scos pe protestatari în stradă o reprezintă creșterea prețurilor la gazul petrolier lichefiat folosit pentru alimentarea mașinilor. Inițial, proteste au fost organizate în orașele Zhanaozen și Aktau. Ulterior, oamenii au ieșit în stradă în alte orașe și au avut loc mai multe ciocniri cu forțele de securitate. Autoritățile au raportat duminică, 9 ianuarie, că 164 de persoane au fost ucise în revolta antiguvernamentală, între care și trei copii, iar aproape șase mii de persoane au fost arestate.

UPDATE 09:38 „Revoltele din Kazahstan reprezintă un atac terorist hibrid”, susține secretarul de stat al Kazahstanului, Yerlan Karin, scrie RIA.

„Cred că ne confruntăm cu un atac terorist hibrid asupra Kazahstanului, cu scopul final de destabilizare generală și eventual, o lovitură de stat”, a afirmat secretarul de stat.

Potrivit lui Karin, răspunsul la întrebarea cine s-a aflat în spatele atacurilor va fi dat de serviciile speciale. „Se știe că a existat o conspirație a forțelor interne și externe – cetățeni kazahi și străini”, a adăugat secretarul de stat.

În același timp, Karin susține că nu este de acord că ceea ce s-a întâmplat a fost o „revoluție de culoare”. „Cineva o compară cu revoluțiile de culoare, cu revoluțiile de catifea, dar în raport cu Kazahstanul, aceste scenarii ar fi ineficiente, până la urmă, circumstanțele din țara noastră sunt diferite, iar poziția autorităților este destul de stabilă”, a spus el.

Protestele au început duminică, 2 ianuarie, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. 

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat miercuri, 5 ianuarie, demisia Guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.