Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Klaus Iohannis a promulgat legea…

Klaus Iohannis a promulgat legea privind realizarea autostrăzii Târgul Mureș-Iași-Ungheni

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat pe 29 decembrie Legea privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Târgul Mureș-Iași-Ungheni. Potrivit șefului statului român, această lege consfințește obligația statului român de a construi un drum de mare viteză care să traverseze Carpații și să lege Moldova de Transilvania.

În cadrul unei alocuțiuni ținută de președintele român în cadrul ceremoniei de promulgare a Legii, Iohannis a precizat că Moldova este singura mare regiune istorică fără o autostradă.

„Oamenii din Moldova, ca și cei din Transilvania și Republica Moldova, așteaptă să circule spre Europa pe această autostradă, care să le facă viața mai bună și mai sigură. Acest drum de mare viteză ar contribui în mod substanțial la reducerea decalajului între regiuni. Cu toții știm că autostrada este direct legată de creșterea investițiilor și a exporturilor. O spun fără ocolișuri: până nu va exista autostrada care să lege Moldova de Transilvania și de vestul Europei nu vom avea prosperitate în această importantă regiune europeană, care este Moldova. În același timp, acest proiect are și o importanță strategică deosebită, contribuind, în mod ferm, la demersurile de integrare europeană a Republicii Moldova”, a declarat Iohannis.

Președintele român a mai adăugat că din acest moment Guvernul român are responsabilitatea legală de a acționa. Totodată, Iohannis a avertizat Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească, cu prioritate, fonduri alocate pentru „Autostrada Unirii”.

Potrivit proiectului, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, numită şi „Autostrada Unirii” va avea o lungime de 320 de kilometri și va cuprinde trei tronsoane: Târgu Mureş – Ditrău, Ditrău – Târgu Neamţ și Târgu Neamţ – Ungheni. Viteza medie de deplasare pe traseu va fi de 100 kilometri la oră, diminuând cu circa 40% traficul prin zonă în orele de vârf. Costurile de realizare a autostrăzii sunt estimate la peste 4 miliarde de euro, fiind, de altfel, cea mai scumpă autostradă din România.