Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru,…

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, acuză Cancelaria de Stat de abuz de putere: „Suntem somați să eliberăm sediul pentru că aici vor veni alte autorități publice, pentru care se face reparație de lux”

După ce, de dimineață, responsabilii din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, au anunțat că în această dimineață au descoperit că în edificiul care găzduiește instituția au loc lucrări de reparație, despre care funcționarii din cadrul instanței de judecată nu au nicio idee și nici au fost informați, reprezentanții instanței de judecată susțin un briefing de presă unde vor oferi detalii pe marginea acestui caz.

Vrem să începem acest briefing în primul rând cu scuzele de rigoare pentru aceste condiții inumane și degradante la care suntem supuși cu toții, voi , sutele de cetățeni, care aveți procese de judecată zilnic și noi toți colaboratorii aceste instanțe de judecată.

Această situație ieșită din comun nu trebuie să fie trecută cu vederea, trebuie adusă la cunoștința publicului larg, a cetățenilor, pentru că ei sunt cei care au dreptul la servicii publice corespunzătoare, adecvate și condiții decente în instituțiile publice întreținute din banii noștri, ai contribuabililor.

Este inadmisibil ca pe timp de pandemie, pe timp de iarnă, să se înceapă o reparație capitală, într-o clădire publică, pe bani publici. Nesimțirea autorităților publice, care se fac responsabile de acest abuz de putere și incompetența gravă în administrarea banilor publici trebuie vociferată și sancționată. Este inadmisibil că factorii de decizie din sistemul judecătoresc tolerează tacit aceste abuzuri. Președintele instanței de judecată nu a întreprins nicio acțiune vizibilă pentru a asigura buna funcționare a instanței de judecată. Începând cu luna septembrie 2020, acest sediu, judecătorii, suntem somați să eliberăm sediul pentru că aici vor veni alte autorități publice, pentru care se face reparație de lux. Inițial, am fost somați să plecăm în 10 zile. (…) Nu este clar nici acum unde va fi mutată Judecătoria Chișinău cu sediul Centru, cu 70 de judecători care au în procedură zilnică câte 700 de dosare și cu sute de cetățeni care așteaptă soluționarea acestor dosare. Ce se întâmplă cu dosarele cetățenilor vor fi amânată pe un termen indeterminat?”, a declarat judecătoarea Victoria Sanduța.

În context, magistrata a venit și cu un apel către autorități.

Solicităm autorităților competente, Consiliului Superior al Magistraturii și președintelui Judecătoriei Chișinău să întreprindă măsuri urgente în vederea stopării abuzului de putere, risipei de bani publici pe timp de pandemie și îndeplinirea atribuțiilor directe care le revin, adică sigurarea bunei administrări și funcționări a justiției”, a mai declarat Sanduța

Reprezentanții Judecătoriei menționează că lucrările de reparație sunt efectuate la inițiativa administratorului clădirii. Este vorba despre Cancelaria de Stat. Magistrații „și-au exprimat regretul în legătură cu perturbarea procesului de efectuare a justiției și au adus scuze în acest sens”.